Hírek

2005.09.23. 00:00

Jenahurov lett a kormányfő

Második nekifutásra Jurij Jenahurov lett az ukrán miniszterelnök. A politikus tegnap a törvényhozásban 289 szavazatot kapott, 73-mal többet, mint amire szüksége volt. Az ülésen jelen volt Viktor Juscsenko is, és nyomban gratulált jelöltjének.

Csák E.

Korrupciós vádak után Juscsenko szeptember 8-án menesztette Julija Timosenkót, a „narancsos forradalom” vezéralakját. A szőke szépség azonban nem adta fel. A csütörtöki Izvesztyijának adott interjúban szinte tényként közölte, hogy a márciusi választásokon ő kerül ki majd győztesen, és ismét kormányfő lesz. A dúsgazdag Timosenko visszautasította a gazdasági visszaélések vádját, s mint mondta: azért nem fordul bírósághoz, mert szakítása az elnökkel „túl veszélyes lenne Ukrajna számára”. Arra a kérdésre, nem maga provokálta-e ki leváltását, hogy ne lehessen felelőssé tenni őt a gazdasági problémákért, Timosenko azt válaszolta: Juscsenko korrupt környezete fordult szembe vele.

Jurij Jenahurov 57 éves, közgazdász. Építőipari cégeket vezetett. Több éven keresztül állt az ukrán vagyonügynökség élén. 1997-ben az ország gazdasági minisztere lett. Ettől az időponttól datálódik politikusi tevékenysége is. Másfél évig volt a miniszterelnöki hivatal helyettes vezetője, 2001 nyarától pedig a közigazgatási reformbizottság helyettes elnöke. 2005-ben a dnyipropetrovszki közigazgatási hivatal elnöke lett. Jenahurov mérsékelt politikus hírében áll. Elemzők szerint kiemelt feladata lesz a gyengélkedő gazdaság rendbetétele és a külföldi befektetők bizalmának helyreállítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!