Hírek

2005.09.10. 00:00

Jövőre luxusadót kell fizetni az ingatlan után

Ha egy lakás vagy ház többet ér mint százmillió forint, akkor jövőre adót kell fizetni utána a tervek szerint.

Zsebesi Zs.

Először megyénként, településtípusonként, Budapesten kerületenként sávokba sorolják az ingatlanokat, ahol ingatlanfajtánként megadják a figyelembe veendő négyzetméterárat, amit előre központilag határoztak meg. Budapesten az I. kerületben a tervezet szerint 350–800 ezer forint lenne egy egylakásos épület négyzetméterenkénti értéke. Miközben a XVIII–XXIII. kerületben az alsó határt 200 ezer forintnál húznák meg. aminek alapján az adózónak kell egy szorzóval kikalkulálnia a végleges

Egymilliárd forintos bevételt vár a kormány az ingatlanok új adójától.

A többlakásos épület lakásai esetében az alkalmazott négyzetméterár alacsonyabb. A sávokon belül az önkormányzatoknak még lehetőségük van finomításra, négyzetméterértéket. Ez az ingatlan korától, állagától és egyéb adataitól függ. Az így elkészített bevallás alapján számítja ki a fizetendő adót az önkormányzat. A luxusadót azon magánszemélyek fizetik, akik nevén volt az ingatlan az év első napján. Mégpedig két részletben: március és szeptember 15-ig. Az első bevallást jövőre, április 30-ig kell benyújtani. Az adóhatár az ingatlanra vonatkozik, vagyis nem egy tulajdonosra eső hányadnak kell meghaladnia a százmilliót, hanem az egész ingatlannak. Mindenki  saját tulajdonhányada arányában fizeti az adót. Az adóba leginkább a budai házak tulajdonosai futhatnak bele. Egy III. kerületi 200 négyzetméteres ház még megúszhatja (a kerületben 300–600 ezer forint között lehet egy négyzetméter), de gondban lehetnek azok, akik húsz éve épült, 400 négyzetméteres házzal rendelkeznek (amely gyakorlatilag eladhatatlan).  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!