Hírek

2005.09.14. 00:00

Kábítószer fokhagymával

A Roots (Gyökerek) elnevezésű hadművelet ezer nyomozóval Európa-szerte a legnagyobb bevetésnek bizonyult a drogmaffia ellen.

Gyulay Zoltán

A kábítószerfutár, Kemal H. valószínűleg soha nem akadt volna fenn a rostán. Pontosan 97,375 kilogramm heroin úszott ugyanis különleges tartályokban teherautója dízeltankjában. Ráadásul a kábítószeres csomagocskákat fokhagymagerezdek tucatjai közé rejtették. „Ilyen erős szagnál a különleges kutyáink szimata is csődöt mond” – mondja Wolfgang Schmitz, a kölni vámügyi nyomozóhivatalából.

A török férfi egyike annak a negyvenkilenc személynek, aki a júliusi Roots elnevezésű hadművelet során lebukott. A tizenegy napos akcióban az eddigi legnagyobb csapást sikerült mérni a kábítószer-maffiózókra. Huszonöt állam, köztük Magyarország ezer vámosa és rendőre több száz teherjárművet és személygépkocsit állított meg az országutakon a Boszporusz és Bajorország között. Kétszáz kilogramm heroint foglaltak le, amely az utcai forgalomban több mint hatmillió eurós bevételt jelentett volna a hálózatnak. „Ennek a mennyiségnek a nyolcvan százaléka Afganisztánból származik, és ezen az útvonalon jut el Nyugat-Európába” – magyarázza Karl-Heinz Matthias, a vámügyi nyomozóhivatal elnöke az óriási bevetés okát.

A heroinhullám összefügg a Hindukus rekordtermésével. Az afgán gazdák egy év alatt hatvannégy százalékkal százharmincegyezer hektárra növelték mákültetvényeik területét. „Hogy a drogáradattal szemben eredményesen vehessük fel a küzdelmet, a balkáni útvonalon az összes országnak szorosan együtt kell működnie” – véli Matthias. Amit sikerült is elérni.

A nyomozók a heroinon kívül húsz kiló marihuánát, két kilogramm kokaint, nem mellesleg Dolce&Gabana, Lacoste, Puma és Adidas márkajelzéssel ellátott hamisítványok tömegét foglalták le. A legjobban egy német autókölcsönző örülhetett. Ellopott BMW 560-asát már le is írta. A török határon elkapták a tolvajt, és a zsákmány is megkerült.

Szokatlanul nagy volt az üzemanyagtartály

A csempész – írja a Focus című német hírmagazin – illegális szállítmányával, amely a szabadpiacon hárommillió eurót (mintegy hétszázharmincötmillió forintot) ér, Isztambulból, a szokásos balkáni útvonalon, egészen Ausztriáig jutott. Amikor a harminchét esztendős férfi a felső-ausztriai Welsben egy vizsgálat kellős közepébe csöppent, nem tudta, hogyan viselkedjék. Fékezett, és minden járművet maga elé engedett. Ez tette a vámosokat gyanakvóvá. A járművet egy csarnokba irányították, ahol figyelmük a szokatlanul nagy üzemanyagtartályra összpontosult. Egy rutinvizsgálaton minden bizonnyal túljutott volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!