Hírek

2005.09.20. 00:00

Kancellár vagy kancellárnő?

Gerhard Schröder hihetelen hajrája után mindössze három mandátummal (225) szerzett többet a favorit CDU/CSU, mint a német szociáldemokraták. A posztkommunisták is bejutottak a parlamentbe, így egyik kancellárjelölt mögött sincs többség.

Dreissiger Ágnes, Éber Sándor, Újvári Miklós (Berlin)


Mindenki mindenkivel tárgyal, és senki sem akar senkivel kormányozni. A német előrehozott választások kisebb politikai káoszhoz vezettek, amelyből leginkább egy újabb választás vezetheti ki a németeket. Egyelőre két ember is megpróbál parlamenti többséget gyűjteni maga mögé. A győztes-vesztes a kereszténydemokrata (CDU/CSU) Angela Merkel  és a vesztes-győztes szociáldemokrata (SPD) Gerhard Schröder, a jelenlegi kancellár. A keletnémet posztkommunistákat kizárják a kormányalakítási játékból, ám egyelőre a többi két kis párt és a két nagy csaknem bármilyen kombinációja elképzelhető. A kérdés az, hogy az így létrejövő többség elég stabil lesz-e ahhoz, hogy  Németország súlyos gazdasági gondjait megoldják. [caption id="" align="aligncenter" width="323"] Egy nappal a választások után a fő esélyesnek tartott Angela Merkel már csak a választási poszteren mosolyog. Igaz, az sincs már a helyén.
[/caption]

A lehetséges koalíciók
Vörös és fekete:
A nagykoalíció a két nagy párt között kézenfekvő volna, és valószínűleg a programokat is egyeztetni lehetne, hiszen együtt vágtak bele a szociális állam átalakításába. Csakhogy a nagyobb frakcióval rendelkező konzervatívok vezetője, Angela Merkel inkább vesztesként, míg a három mandátummal lemaradó Gerhard Schröder inkább győztesként jött ki. Mindeketten kancellárok akarnak lenni. A megoldás az lehetne, hogy a két párt visszalépteti ambiciózus vezetőit, és találnak egy mindenki számára elfogadható jelöltet, leginkább a CDU soraiból. Ilyen azonban egyelőre nincs a láthatáron. A hatvanas években egyszer már működött nagykoalíció, a németek állóvízként emlegetik.

Jamaika-koalíció: A CDU/CSU fekete és a liberális FDP sárga színe a zöldekkel kombinálva kiadja Jamaika zászlajának színeit, és a parlamenti többséget is. Erről a lehetőségről tárgyalni fognak, bár a zöldek vezéralakja, Joschka Fischer tegnap azt mondta, Merkel nem lesz kancellár. A zöldek számára az eddig mumusként emlegetett „szociális érzéketlenség”, „társadalmi középkor”, „környezetvédelmi hátraarc” párt hatalomra segítése felérne egy politikai öngyilkossággal. Ha a zöld pártvezetés belemegy a Jamaika-koalícióba, azt kockáztatja, hogy a bázis elhagyja a pártot, vagy leváltja a jelenlegi pártelitet.

Jelzőlámpa-koalíció: Piros-sárga-zöld, azaz szociáldemokrata-liberális-zöld együttműködés: Schröder kancellár leginkább ezzel a felállással tarthatná meg hivatalát. Csakhogy az eddigi koalícióba nem lehet egykönnyen bevonni a liberálisokat. Nem csak azért, mert elnökük, Guido Westerwelle ezt kategorikusan kizárta. A jól keresőket és a vállalkozókat képviselő FDP gazdaságpolitikai és adóprogramját aligha lehet összeegyeztetni az SPD-jével. Kétségtelen azonban, hogy az FDP úgynevezett emberjogi szárnya könnyen megtalálná a hangot a zöldekkel például a jogvédelemről a terrorizmus elleni harcban, a melegjogok vagy a női egyenjogúság kérdéseiben.

Vörös-vörös-zöld: Ezt a lehetőséget, mármint hogy az eddigi kormánykoalícióba a baloldali populista Baloldalt is bevonják, egyelőre mindenki kizárta. Ha mégis ezt történne, Schröder hamar elveszítené népszerűségét, és párton belüli támogatását. Drezdában, ahol egy képviselő halála miatt még nem szavaztak, 2-3 mandátum sorsa dőlhet el. Matematikailag a szociáldemokraták még behozhatják három mandátumos hátrányukat, de erre szinte semmi politikai esély nincs.

„A nagykoalíció létrejöttének lehet a legnagyobb esélye Németországban” – mondta lapunknak Rácz Margit. A Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint az elemzők baloldali győzelemről beszélnek. Mivel az uniópártoknak 45-47 százalékot is jósoltak, az elért 35,2 százalék bukásnak értékelhető - különösen, hogy közben a szociáldemokraták a voksok 34,3 százalékát szerezték meg. A kudarcban a legnagyobb szerepe Angela Merkelnek van, aki mögül már pártja is kihátrál. Rácz Margit szerint egy nagykoalíció esetén Gerhard Schrödernek van nagyobb esélye, hogy kancellár legyen. „Angela Merkel televíziós szereplései arra mutattak, hogy nem elég határozott, nem elég megnyerő, a hallgatók számára így egy német történelmi kereszténydemokrata párt vezetőjeként nem lehet elég sikeres”– hangsúlyozta a kutatási igazgatónő. Hosszabb időre politikai bizonytalanság alakulhat ki, ha nem jön létre egy-két héten belül kormány Németországban – vélte a kutató, aki szerint ez az egész EU-ra nézve is kellemetlen lehet. „Magyarország legjelentősebb kereskedelmi partnere Németország, ezért nekünk se kedvezne, ha sokáig húzódna a kormányalakítás” – mondta Rácz Margit.

A bizonytalanság kihatna a magyar exportra és a növekedésre is. A magyarországi multik egyik legfontosabb értékesítési piaca Németország, s a budapesti tőzsde is megérezné a kormányalakítás elhúzódását. „A nehézségek ellenére sem alakulhat ki olyan helyzet Németországban, mint a két világháború között, a weimari köztársaságban” – hangsúlyozta Rácz Margit. A szélsőjobboldalnak nincs politikai ereje, s a szélsőbal sem lehet jelentős kormányzati tényező. A legrosszabb forgatókönyv az lehet, hogy az államelnök új választásokat ír ki. Instabil kormányok esetében akár fél vagy egy év múlva is lehetnek újabb választások.

A Berlinben élő magyar politológus, Kerpel-Fronius Ádám szerint bárhogy is alakul a német kormány összetétele, annak semmilyen hatása nem lesz Magyarországra. „Az uniónak már tagjai vagyunk, ezen kívül olyan szilárd a politikai és a gazdasági kapcsolat Németországgal, hogy azt nem fogja befolyásolni egyik lehetséges forgatókönyv megvalósulása sem.” A politológus szerint a mostani bizonytalan helyzet akár egy-két hétig is eltarthat, amiből minden és mindennek az ellenkezője is kialakulhat még. Kerpel-Fronius Ádám elképzelhetőnek tart egy nagykoalíciót, de azt sem zárta ki, hogy Angela Merkelt és Gerhard Schrödert megelőzve a kancellár egy ismeretlen nevető harmadik lesz.

A magyar pártok győzelmet emlegetnek

Tabajdi Csaba szocialista politikus szerint örömteli, hogy a német szociáldemokraták javítottak választási eredményükön, és ledolgozták hátrányukat. Mint fogalmazott, ez is azt igazolja, hogy az őszinte, nyílt reformpolitika tartósan nem távolítja el a választókat.

Németh Zsolt, fideszes politikus a Reggelnek úgy fogalmazott: Németországban megbukott a baloldali kormányzat. „A legtöbb szavazatot kapott német testvérpártnak gratulálunk, és reméljük, hogy az egyik legfontosabb gazdasági-politikai partnerünknél hamarosan stabil kormányzat lesz.”

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke lapunknak elmondta, levélben gartulált a német liberális pártnak a kiugró választási eredményeikhez. „Nem irigylek most senkit a német politikusok közül, nehéz koalíciós tárgyalások következnek majd. Kivétel az FDP, az ő eredményüket természetesen örömmel fogadnám az SZDSZ számára.”

Dávid Ibolya, az MDF elnöke lapunkhoz eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: „ A Magyar Demokrata Fórum üdvözli, hogy a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb mandátumot a választásokon. Az eredmények egyértelműen igazolták azt az európai trendet, mely szerint a nagy európai pártok képtelenek önállóan a kormányzati többségről gondoskodni.”

A leghosszabb választási éjszaka Berlinben: a hangulat és a sör ára is percről percre változott

Berlin, vasárnap 18:00 - A CDU központjában döbbent csend. Angela Merkel elbukott. Nincs meg a többség, a pártelit tanácstalanul bámul a képernyőkre. Megálltak a pezsgőspoharak félúton. Nem így a város túlsó végén, ahol a szociáldemokrata SPD várta az eredményeket. Schröder kancellár eddigi koalícióját leváltották ugyan, mégis üdvrivalgásban tör ki a tömeg, amikor kiderül, patthelyzet van, minden nyitva maradt. A kancellár csak fokozza a tempót, mikor a színpadon bejelenti: igényt tart a kancellárságra.

Ugyanez a magabiztos és fölényes mosoly látható rajta másfél órával később, amikor a pártelnökök ülnek össze a tévében. Schröder a pletykák szerint egy felmérésre támaszkodik, amely azt mutatja, neki lesz a legerősebb frakciója a parlamentben. Schröder felháborítja a CDU-híveket, a szocdemek pedig azért drukkolnak, hogy legyen már vége az adásnak, mielőtt a kancellár végleg elveszíti önkontrollját. Joschka Fischer külügyminiszter, a zöldek vezetője javaslatot is tesz erre az élő adásban.

A vita végén felborul a sörtőzsde. A német parlamenthez közeli Berliner Republik sörözőben a Schröder Pils és a Merkel Pils ára attól függ, melyik jelölt esélyesebb a kancellári posztra.

Tíz óra tájban a Schröder-sör 2 euró 50, a Merkel 2 euró 20. A kancellár azért vezet, mert a Forsa jelentése az SPD-nek jósolta a legnagyobb frakciót. Sajnos – mondja a pincérnő – a rendelés pillanata számít, így hiába csökken később az általunk rendelt Schröder Pils ára, nem járunk jobban. Éjfélre kiegyenlítődnek az árak.

A leghosszabb választási éjszaka nem ért véget tegnap reggelig, és meglehet, még néhány hétig nem is fog.

Németh Zsolt, fideszes politikus a Reggelnek úgy fogalmazott: Németországban megbukott a baloldali kormányzat. „A legtöbb szavazatot kapott német testvérpártnak gratulálunk, és reméljük, hogy az egyik legfontosabb gazdasági-politikai partnerünknél hamarosan stabil kormányzat lesz.”

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke lapunknak elmondta, levélben gartulált a német liberális pártnak a kiugró választási eredményeikhez. „Nem irigylek most senkit a német politikusok közül, nehéz koalíciós tárgyalások következnek majd. Kivétel az FDP, az ő eredményüket természetesen örömmel fogadnám az SZDSZ számára.”

Dávid Ibolya, az MDF elnöke lapunkhoz eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: „ A Magyar Demokrata Fórum üdvözli, hogy a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb mandátumot a választásokon. Az eredmények egyértelműen igazolták azt az európai trendet, mely szerint a nagy európai pártok képtelenek önállóan a kormányzati többségről gondoskodni.” A leghosszabb választási éjszaka Berlinben: a hangulat és a sör ára is percről percre változott Berlin, vasárnap 18:00 - A CDU központjában döbbent csend. Angela Merkel elbukott. Nincs meg a többség, a pártelit tanácstalanul bámul a képernyőkre. Megálltak a pezsgőspoharak félúton. Nem így a város túlsó végén, ahol a szociáldemokrata SPD várta az eredményeket. Schröder kancellár eddigi koalícióját leváltották ugyan, mégis üdvrivalgásban tör ki a tömeg, amikor kiderül, patthelyzet van, minden nyitva maradt. A kancellár csak fokozza a tempót, mikor a színpadon bejelenti: igényt tart a kancellárságra.

Ugyanez a magabiztos és fölényes mosoly látható rajta másfél órával később, amikor a pártelnökök ülnek össze a tévében. Schröder a pletykák szerint egy felmérésre támaszkodik, amely azt mutatja, neki lesz a legerősebb frakciója a parlamentben. Schröder felháborítja a CDU-híveket, a szocdemek pedig azért drukkolnak, hogy legyen már vége az adásnak, mielőtt a kancellár végleg elveszíti önkontrollját. Joschka Fischer külügyminiszter, a zöldek vezetője javaslatot is tesz erre az élő adásban.

A vita végén felborul a sörtőzsde. A német parlamenthez közeli Berliner Republik sörözőben a Schröder Pils és a Merkel Pils ára attól függ, melyik jelölt esélyesebb a kancellári posztra.

Tíz óra tájban a Schröder-sör 2 euró 50, a Merkel 2 euró 20. A kancellár azért vezet, mert a Forsa jelentése az SPD-nek jósolta a legnagyobb frakciót. Sajnos – mondja a pincérnő – a rendelés pillanata számít, így hiába csökken később az általunk rendelt Schröder Pils ára, nem járunk jobban. Éjfélre kiegyenlítődnek az árak.

A leghosszabb választási éjszaka nem ért véget tegnap reggelig, és meglehet, még néhány hétig nem is fog. Egy nappal a választások után a fő esélyesnek tartott Angela Merkel már csak a választási poszteren mosolyog. Igaz, az sincs már a helyén. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!