Hírek

2005.09.08. 00:00

Katalin bírónő teljesen biztos védence ártatlanságában

Per - A három fiatalembert egy lány megerőszakolásával vádolja az ügyészség. Az eset ismerős lehet a tévéből.

Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="237"] Zamecsnik Péter és Soltészné dr. Nagy Katalin azt kérte a bíróságtól, hogy helyezzék hatályon kívül a korábbi ítéletet, és a pert kezdjék elölről
[/caption]Nem született jogerős ítélet annak a három fiatalembernek az ügyében, akiket azzal vádolnak, hogy öt évvel ezelőtt megerőszakoltak egy fiatal lányt. A perben jövő héten, kedden hirdetik ki a döntést. A nemi erőszak vádja miatt bíróság előtt álló fiatalemberek pere, akik közül ketten a teremlabdarúgó-válogatott tagjai voltak, korábban a sértett személyiségi jogaira tekintettel zárt ajtók mögött zajlott. 2004 szeptemberében első fokon valamennyiüket öt-öt év szabadságvesztésre ítélték. Az ügy akkor kapott nyilvánosságot, amikor kiderült: az egyik kereskedelmi televízió jogi show-műsorában a büntetőperben szereplő adatokhoz rendkívül hasonló részletek kerültek napvilágra. A bíróságon mindhárom fiatalember az ártatlanságát hangoztatta. Az egyik vádlott így fogalmazott: „nyugodtan alszom, tiszta a lelkiismeretem, nem követtem el bűncselekményt”. A perben Soltészné dr. Nagy Katalin védi az elsőrendű vádlottat. A Katalin bírónőként ismertté vált ügyvédnő első fokon még nem képviselte a fiatalembert. Akkor az egyik kereskedelmi televízió műsorában egy jogi show-műsor névadójaként bírót alakított, és tudtán kívül az üggyel is találkozott.

„A műsor után kerestek meg. Sokat gondolkodtam, elvállaljam, elvállalhatom-e ezt az ügyet.” Soltészné dr. Nagy Katalin

A műsorban, ahol bírósági pereket rendeztek meg, a jelenlegi ügyhöz rendkívül hasonló történet játszódott le. Akkor, a televízió képernyőjén, Katalin bírónő felmentette a vádlottakat. Soltészné dr. Nagy Katalin lapunknak azt mondta: később az elsőrendű vádlott kereste meg őt, hogy vállalja el az ügyét. A jogásznő hosszas gondolkodás után elfogadta az ajánlatot, mert állítása szerint továbbra is bízik védence igazában. A kereskedelmi csatorna végül 2004. május 1-jén levette műsoráról a Katalin bírónőt. A cég a döntést a népszerűségi, nézettségi adatokkal indokolta. A statisztika szerint több mint egymillió nézője volt a jogi műsornak, ám ez jóval kevesebbnek bizonyult, mint a konkurens csatorna nézettsége.

A jelenleg a Fővárosi Bíróságon zajló büntetőperben Soltészné dr. Nagy Katalin és a másik két vádlott jogi képviselője, Zamecsnik Péter is megalapozatlan tényállásra hivatkozott perbeszédében. Mindketten azt kérték a bíróságtól, hogy helyezzék hatályon kívül a korábbi, elsőfokú ítéletet, és a pert újra folytassák le. Így szerintük feltárhatnák azokat az ellentmondásokat, amelyeket az első fokon eljáró bíróság nem tett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!