Hírek

2005.09.07. 00:00

Kate Marie Byrnes szerint a kormány helytállt

A szerző a budapesti amerikai követség szóvivője

Az Egyesült Államok történelmünk legsúlyosabb természeti katasztrófáját éli. A Katrina hurrikán egy több mint 234 ezer négyzetkilométeres területet rombolt le. Ez több mint két és félszerese Magyarország területének. Egy ekkora térség mentési szükségleteinek megfelelni minden kormány számára hatalmas kihívás.
Úgy hiszem, minden amerikai megdöbbent a tragédia méretén. Ha majd túljutunk a legsürgetőbb feladatokon, áttekintjük, mit tehettünk volna jobban.
De már most igaz, hogy az Egyesült Államok büszke lehet arra a munkára, amelyet vezetésünk Bush elnöktől a szövetségi, állami és helyi szintekig végzett. Az egyik legkiterjedtebb mentési akciónak vagyunk tanúi az Egyesült Államok történetében.
Bush elnök azonnal reagált, és Louisiana, Mississippi, Florida és Alabama államok érintett régióit katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította. Ez a lépés az Egyesült Államokban lehetővé teszi, hogy az államok számára a szövetségi források és képességek teljes tárháza rendelkezésre álljon a helyreállítási munkákhoz. Már a vihar előtt több mint 50 egészségügyi mentőcsapatot, több mint 25 városi mentőalakulatot és két ellátócsoportot küldött a térségbe a szövetségi katasztrófavédelmi hatóság. Ezek a csapatok most azon dolgoznak, hogy élelmet, vizet, hajlékot, orvosi és egyéb ellátást nyújtsanak, segítsék azokat, akik elhagyták lakóhelyüket, és megkezdjék a helyreállítási folyamatot, amely hosszú ideig fog tartani. Szeptember 2-án az Egyesült Államok kongresszusa egy 10,5 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá, hogy segítse az áldozatokat, kiegészítve ezzel azokat a nagyvonalú
magánadományokat, amelyek olyan szervezetektől érkeztek, mint Disaster Relief Fund vagy az amerikai Vöröskereszt.
Szövetségi reakciótervünk, amelyet most fogadott el a belbiztonsági minisztérium, lehetővé teszi számunkra, hogy minden forrást kihasználjunk, és foglalkozzunk hosszú távú ügyekkel, mint a járványveszély és a népegészségügy, a biztosítások érvényesítése, házak, iskolák, kórházak újjáépítése, és sok más szükséglet. Mint Bush elnök kijelentette: „Megmutatjuk a világnak, hogy a legsúlyosabb csapás a legjobbat hozza ki belőlünk Amerikában”.
Ugyanakkor hálával tartozunk a világnak. George H. Walker budapesti amerikai nagykövet tegnapi levelében azt írta: „Azok a kedves szavak és lelki nagylelkűség, amelyet Magyarország-szerte az emberektől
és szervezetektől kapunk, mélyen meghatóak, megtisztel az együttérzésük.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!