Hírek

2005.09.26. 00:00

Katonai ügyészek köröztetik a bandafőnököt

Körözi a Budapesti Katonai Ügyészség Bayerle Bélát, mert az alapos gyanú szerint egy kábítószer-kereskedő szervezet feje, tudtuk meg Ács Tibortól, az ügyészség szóvivőjétől.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="285"] Bayerle Béla
[/caption]A férfi Budapesten él, de kiterjedt gyöngyösi kapcsolatai vannak, utoljára egy hónappal ezelőtt a Heves megyei városban látták. Az eddigi adatok szerint Bayerle Béla vezette azt az augusztus elején lebukott kábítószer-terjesztő bandát, amelynek két szerződéses katona is tagja volt. A budapesti Petőfi laktanya katonai fogdájában őrzött két egri szakaszvezető egyike a banda alvezére, a másik „katonája” volt. A banda két hivatásos és négy civil tagját augusztus 3-án fogták el a katonai ügyészek. A drogterjesztőket, akik Belgiumból és Hollandiából csempészték Magyarországra a kábítószert, már hosszú ideje figyelte a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH). Az egyik szakaszvezetőt a KBH jelzése alapján éppen akkor érték tetten a katonai ügyészek, amikor 13,5 kilogrammnyi marihuánával Budapestre érkezett. A rajtaütést követő házkutatások során további 11,5 kilogrammnyi kábítószert foglaltak le. Ennek többsége marihuána volt, de némi hasist és hallucinogén gombát is találtak, összesen 50 millió forint értékben. Az eddig elfogottak előzetes letartóztatásban vannak. Az ügy katona szereplői miatt folytatja a vizsgálatot a katonai ügyészség.

Kábítószerhelyzet

A drogfogyasztás a honvédségnél olyan arányban elterjedt, mint a társadalomban. A teljes állomány drogszűrésére nincs pénz, így csak szúrópróbaszerűen vizsgálják a katonákat. Kivéve a külföldi missziók tagjait, őket teljes körűen szűrik. Tavaly a tesztek 2,4 százaléka volt pozitív. A drogozáson kapott katonát azonnal elbocsátják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!