Hírek

2005.09.15. 00:00

Kereszttűzben az abortusztabletta

Az abortusztabletta akkor öli meg a magzatgyermeket, amikor már dobog a szíve. Eddig tizenegy terhes haláláról tudunk. Ki következik?

A szerző Az Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek- és családvédelmi Szövetség főtitkára

Az RU–486 nevű készítmény olyan méreg, amely meggátolja a megfogant emberi élet táplálásához szükséges hormon, a progeszteron termelődését. Legalább két héttel korábban az orvosi kifejezéssel embriónak nevezett magzatkorú gyermek már beágyazódott az anyaméh táplálékkal szolgáló falába. Akkora, mint egy szőlőszem. Ha a szőlő szárát összecsípve megakadályozzák, hogy a gyökerek felől érkező tápanyag eljusson a fürtbe, akkor a szőlőszem elfonnyad, lehull.

A tabletta – tekintettel arra, hogy erőszakosan fölül akarja írni a női természet és szervezet rendes és szabályos működését – a terhesnek igen jelentős testi és lelki sérüléseket okoz. A vizsgálatok változó eredményekről számolnak be, de a terhesek több mint felének különleges fájdalomcsillapítóra, harmadának narkotikumra van szüksége. Legtöbbször szédüléssel és hányással is jár. E vegyszerek nem ölik meg a méhkürtben, vagyis méhen kívül fejlődő magzatgyermeket. Vérzés ugyan bekövetkezhet, de ez nem mindig a baba elhajtását jelzi, ugyanakkor hirtelen megrepedhet a méhkürt. Ennek következtében több terhes halt meg. Emellett, mivel nem mindig hajtja ki a gyermeket, szükségessé teheti a méhtágításos, kaparásos magzatelhajtást. Az pedig, hogy a terhesnek egy teljes hétig együtt kell élnie ezzel a helyzettel, igen súlyos lelki tehertétel.

Néha a terhes azt észleli, hogy a magzatgyermek testrészei darabokban jönnek ki belőle. Szigorú utasítás, hogy egy edényben minden ilyen darabkát össze kell gyűjtenie, majd bemutatnia az abortőrnek, hogy ellenőrizhesse, hogy a baba minden porcikája kilökődött-e. 2005 februárjáig tizenegy olyan terhesről tudunk, akiknek halála bizonyítottan és közvetlenül az RU–486 rovására írható. Az előírástól eltérő alkalmazás heveny vérzéssel együtt abortuszt, koraszülést és születési rendellenességet is okozhat, amiért a gyártót semminemű jogi felelősség nem terheli.

Némelyek azt állítják, hogy a sebészi úton végrehajtott magzatelhajtással szemben a kémiai vagy mérgezéses abortusz előnyökkel jár. Mindez cáfolható. Diszkrétebb? Gyorsabb? Nem diszkrétebb, hiszen az abortuszkérelmezést érintő törvényes feltételek itt sem hiányoznak. Nem gyorsabb, sőt hosszadalmasabb, hiszen a jelenleg alkalmazott szívásos magzatelhajtás egyetlen beavatkozással jár, míg RU–486 alkalmazásával két, esetleg négy beavatkozásra is szükség lehet. A nőnek gyorsabban kell döntenie, de e beavatkozástól tovább szenved. Biztonságosabb? Valószínűleg nem. Esetleges bevezetése dekriminalizálva megkönnyíti a feketepiaci beszerezhetőséget, alkalmazása teljesen ellenőrizhetetlenné válik. Kisebb fájdalommal jár? Nem. Bár a vákuumos magzatelhajtás fájdalmas, a páciens gyorsan túl van rajta. Méregtabletta esetén a beavatkozás a négy órát is meghaladja.

Egy termékeny és gondoskodó társadalomban a beteget, a terhest nem elpusztítják, hanem gyógyítják, ápolják. Nem arról kell vitatkoznunk, hogy kötéllel, guillotinnal vagy villamosszékkel kell elpusztítani a ma nemkívánatosnak minősített terheseket és magzatgyermekeiket, hanem hogy milyen lelkülettel és módszerrrel járulhatnánk hozzá ahhoz, hogy a terhesek várandósok legyenek, s a magzatgyermekek megszülessenek.

a szíve. Eddig tizenegy terhes haláláról tudunk. Ki következik? A szerző Az Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek- és családvédelmi Szövetség főtitkára -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!