Hírek

2005.09.24. 00:00

Kertész Zsuzsa tanítja az ellenőröket

A televízióból ismert Kertész Zsuzsától sajátíthatják el a kulturált, hatékony társas érintkezés mesterfogásait a BKV Rt. ellenőrei. A tanfolyamon a vállalat száz munkatársa vehet részt.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="144"] Nyelvet kell tanulni az ellenőröknek
[/caption]Tegnap megírtuk, hogy a fővárosba látogató külföldi turisták elégedetlenek az ellenőrök hozzáállásával. Gorombának, agresszívnak tartják őket, akik még nyelveket sem beszélnek. A főváros közlekedési vállalata nem tétlenkedett, megállapodást kötött a Magyar Turizmus Rt.-vel. Ennek keretében szervezik meg a kommunikációs képzéseket, amelyeket szakmai nyelvtanfolyam is kiegészít. A kiképzett ellenőröket a turisztikailag kiemelt területekre vezénylik majd. – Többnyelvű információs lapokat is készítünk az utazási feltételekről, amelyeket eljuttatunk a Tourinform-irodákba – mondta a Reggelnek Szász Tamás, a BKV Rt. szóvivője. – A jövőben ezeken a helyszíneken napijegyeket is árusítunk majd.

A közlekedési vállalat legújabb döntése nyomán az ellenőrök nem kérnek rögtön pótdíjat a jegy nélkül utazó külföldiektől. Első lépésben felajánlják egy háromnapos turistajegy megvásárlását. Ennek értéke 2700 forint, illetve tizenegy euró. Ha ezt nem kérik, marad a kétezer forintos büntetés. Szász Tamás szerint nem mindig az ellenőröket kell hibáztatni. A külföldiek közül sokan „elfelejtik” érvényesíteni a menetjegyüket. Az idei statisztikai adatok szerint 12,5 millió jegyellenőrzést végeztek a BKV munkatársai. Ebből hétszáztizennyolc esetben emeltek panaszt, amiből huszonnégyet külföldiek tettek meg. A vállalat tájékoztatása szerint négyszáztizennégy ellenőrükből száztizenhétnek van valamilyen szintű nyelvvizsgája. Százharminc fő szintén képes idegen nyelven is kommunikálni, bár nekik erről semilyen papírjuk nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!