Hírek

2005.10.01. 00:00

Ki fújta Amerikába Katrinát?

Moszkvai lapok utánajártak, van-e alapja egy amerikai meteorológus állításának, amely szerint titkos orosz fegyver idézte elő a hurrikánt.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A világon összesen három létesítmény van, amely befolyásolni tudja az időjárást: egy-egy Alaszkában, Norvégiában és Oroszországban
[/caption]Scott Steven az amerikai Idaho államban nem mást mondott, mint hogy a szovjetek által kifejlesztett időjárásfegyvert 1976 óta bevetik az Egyesült Államok ellen. Úgy tartja, hogy a régi ellenség „fújta” Katrinát is az Egyesült Államokra. Az orosz rádiófizikai kutatóintézet igazgatója, Szergej Sznyegirjov szerint a világon három olyan létesítmény van, amely befolyásolni tudja az időjárást: egy Alaszkában – a HAARP. Egy Norvégiában és egy – a Szura – Oroszországban. Utóbbi, a másik kettőtől eltérően, nem északon, hanem Nyizsnij Novgorod közelében épült fel.

Az Izvesztyija riportja arról számol be, hogy az elhanyagolt Szura pénzhiány miatt alig-alig működik. Elhelyezkedése is mérsékli katonai jelentőségét. Az orosz kutatók valóban vizsgálják, milyen összefüggés van a természeti csapások, az ionoszféra és a sztratoszféra jelenségei között, de hurrikánt kelteni nem tudnak – mondta el a tudósok egyike. Jurij Tokarjev szerint azonban az amerikaiak azok, akik minden erővel igyekeznek befolyásolni a Föld körüli közeget. Az ionoszféra felmelegítése ugyanis lehetővé tenné, hogy plazmafelhőket állítsanak elő, ezekkel pedig meg lehet zavarni a rádiókapcsolatot. A HAARP sem képes azonban még arra, hogy olyan időjárási jelenséget idézzen elő, mint a Katrina vagy a Rita volt. A Szura pénzhiány miatt évente csak száz órát működik, az amerikai változat pedig hússzor ennyit – érvel a kutató. Az alaszkai elektromágneses generátor emellett nagyságrendileg erősebb, s teljesítménye eléri a 3,5 gigawattot.

A HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) az amerikai hadsereg birtokában van. Tudományos folyóiratokban lehet arról olvasni, hogy segítségével megzavarhatók a rakétatámadást jelző radarok, a tengeralattjárókkal és a műholdakkal való kapcsolattartás, sőt: meg lehet bolondítani vele a föld alatti bunkerek berendezéseit is.

Zsirinovszkij megfenyegette az Egyesült Államokat

Az orosz képviselőház botrányhős alelnöke, Vlagyimir Zsirinovszkij néhány esztendeje azzal fenyegette meg George Bush elnököt, hogy a földi gravitáció piciny módosításával „tudósaink 24 óra alatt elárasztják Amerikát”. A „viharágyú” bevetésével viszont 2002-ben több európai ország vádolta meg az Egyesült Államokat, mondván: a nagy árvizeket amerikaiak idézték elő az EU gazdaságának megbénítása céljából. Három éve a moszkvai törvényhozás különbizottsága vizsgálta a HAARP tevékenységét; több honatya azt állította, hogy „az Olaszországban soha nem tapasztalt forgószeleket, a német-, francia- és csehországi katasztrofális árvizeket amerikai geofizikai kísérletek váltották ki”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!