Hírek

2005.09.10. 00:00

Kicsengetnek a Sulinetnek?

Nem javasolja a pénzügyi tárca a Sulinet-program adókedvezményének fenntartását. A tavalyi szigorítások miatt idén felére esnek a vásárlások.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="318"] Amikor még mindenki boldog és optimista lehetett. Magyar Bálint oktatási miniszter 2003 augusztusában a Sulinet táborában Velencén.
[/caption]Sokba kerül a költségvetésnek, rossz a hatékonysága – ezzel indokolja a jövő évi büdzsé tervezete, miért vonnák meg a Sulinethez kötődő személyijövedelemadó-kedvezményt. Ha csupán a számokat nézzük, valóban úgy tűnik, hogy alaposan megcsappant a lakosság érdeklődése a korszerű számítástechnikai eszközök iránt. A program pedig üstökösként futott fel: 2003 második felétől az év végéig 22,7, tavaly az egész évben 22,4 milliárd forint értékű eszközt vásároltak magánszemélyek. Idén augusztus végéig viszont alig ötmilliárdért. Két év alatt viszont csaknem félmillió korszerű számítástechnikai eszköz került a lakásokba. Az első esztendőben az oktatáshoz kötődő személyek élhettek adókedvezménnyel, tavaly júliustól azonban mindenki. Ezzel a kiterjesztéssel szemben azonban folyamatosan több változás szűkítette a lehetőségeket. Először 2004 márciusában kivették a programból a digitális fényképezőgépeket, ami meg is látszott a vásárlások forgalmán. Tavaly nyár közepétől jövedelmi plafont húztak, korábban ilyen nem volt; azóta legfeljebb 3,4 milliós éves jövedelem esetén lehet élni a 60 ezer forint adókedvezménnyel, ha valaki legalább 120 ezerért vesz valamilyen berendezést. Szintén tavaly vezették be az ötvenszázalékos önrészt is. (Ez voltaképpen addig is megvolt, mert a 120 ezer forintnak éppen a fele az adóelengedés 60 ezer forintja.) A forgalom esésének két fő oka volt. Akiknek van adókedvezményre joguk, sokan az első másfél évben bevásároltak, idén már inkább kiegészítő felszereléseket vettek – mondja Kiszler Ferenc, a Sulinet Programiroda vezetője. A teljes gépcsomagok átlagára 100–120 ezer forint. Vagyis inkább az olcsó számítógépeket keresik az emberek a Sulinet keretében. Az is igaz persze, hogy mintha a kereskedelem sem viselte volna a szívén ezt a kezdeményezést. Legalábbis sok kifogás érkezett a sulinetes gépek ár/érték arányára.

A legnagyobb csapást azonban már tavaly is a költségvetés mérte a programra. Azzal, hogy százezer forintban maximálta az összes szja-kedvezményt. Márpedig a családi kedvezmény, a különféle biztosítások utáni adóleírás keretét sokan nem feltétlenül csökkentenék számítástechnikai eszközök beszerzése miatt. Így csökkenőben az érdeklődés a lehetőség iránt. Két év alatt 150 ezer új számítógépet vettek az emberek, és körülbelül 300 ezret újítottak fel. Az Oktatási Minisztérium szerint a program sikeres, ezért küzd az adókedvezmény megtartásáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!