Hírek

2005.10.01. 00:00

Kirúgnák a befektetőt

A Budavári Önkormányzat nem tartja alkalmasnak a jelenlegi befektetőjelöltet a várkert felújítására. Emiatt nem engedik meg a beépíthetőség kért megemelését.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Aládúcolások, lepergett vakolat, deszkák, lakatok és rácsok tarkítják a pusztuló Várkert Bazár épületegyüttesét. Ki tudja, mikor lesz látogatható?
[/caption]Újabb résszel gazdagodott a Várkert Bazár várva várt felújításának véget nem érő története. A Budavári Önkormányzat kezdeményezi, hogy a Várgondnokság Kht. álljon el attól az előszerződéstől, melyet a befektetőjelölt Foundation Kft.-vel kötött meg.

A kerület szerint ha megvalósulna a cég elképzelése, bevásárlóközpont lenne a Várkert Bazárból. A képviselők többsége ezért csütörtök este úgy döntött, hogy a jelenleg rendelkezésükre álló információk alapján nem emelik meg az épületegyüttes területének a beépíthetőségi szintjét. Ez a lépés könnyen keresztül húzhatja a Foundation Kft. számításait. A cég ugyanis üzleteket, konferenciatermet, éttermeket, kávézókat építene a föld alá egy négyszázötven férőhelyes mélygarázzsal egyetemben. – A befektető üzleti elképzelései olyan ellenmondásokat tartalmaznak, amelyekre az elmúlt időszakban nem kaptunk megnyugtató válaszokat – mondta Nagy Gábor Tamás (Fidesz) kerületi polgármester. – Nem szeretnénk plázát csinálni a bazárból. A műemlék felújítását tulajdonosának, a magyar államnak kell elvégeznie.

Az önkormányzat vezetése először akkor bizonytalanodott el, amikor a Foundation Kft. az eredeti ígéretekhez képest negyvenezer négyzetméterre akarta emeltetni a tizennyolcezres beépíthetőségi mutatót. Bár a cég később módosította ezt a tervét, még mindig nagyobb területtel számol. A tízmilliárdos befektetésnek ugyanis valahogyan meg kell térülnie. Az üzemeltetési jogot összesen kilencven évre kapnák meg. Az ügy a Várgondnokság Kht. következő ülésén is napirendre kerül. Akkor döntenek a Foundation Kft.-vel megkötendő hasznosítási szerződés jóváhagyásáról, melyet korábban már kétszer is elhalasztottak. Az I. kerületnek azonban nincsen vétójoga, miután csak tizenöt százalék tulajdonnal rendelkeznek a kht.-ban. A többségi tulajdonos a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, amely egymagában is rábólinthat a szerződésre. A beépíthetőség korlátozottsága miatt azonban elviekben ennek már nem lenne értelme. Ha a kht. következő ülésén mégis jóváhagyják a szerződés megkötését, akkor a Foundation Kft. lényegében csak a már korábban engedélyezett mélygarázst alakíthatná ki a hegy gyomrában. Miután üzleteket nem létesíthet, egymagában állna ott a négyszázötven férőhelyes föld alatti parkoló.

Az ügyben megkerestük a minisztériumot, ahol Szamkó Katalinhoz, a Várgondnokság Kht. ügyvezető igazgatójához irányítottak bennünket. Ő azonban nem állt rendelkezésünkre. Érdeklődtünk a Foundation Kft.-nél is, de ők sem nyilatkoztak. A Budavári Önkormányzat ellenzéki képviselői egyébként nem támogatták a megszavazott javaslatot. Az MSZP-s Iványi Tibor felesleges nyavalygásnak nevezte a polgármester félelmeit. Szerinte ha nem emelik meg a beépíthetési mutatót, nem fognak egyetlen egy befektetőt sem találni a Várkert Bazár felújítására. Ugyanis a jelenlegi körülmények között nem lehet gazdaságosan működtetni az építményt. Az ellenzékiek szerint hiba az államra várni, ugyanis az eddigi kormányok közül egy sem áldozott a pusztuló várkertre.

A Várkert Bazár a Citadella sorsára jut?

A Várkert Bazár felépítését még Ferenc József osztrák császár, magyar király kezdeményezte. Az épületegyüttessel zárták le az akkor kialakított várkertet. Az I. kerületi polgármester szerint most is egy pihenőparkot kellene kialakítani a területen. Az épületekben pedig étterem, kávézó kapna helyet. Cselovszky Zoltán, az Új Budapest Központ vezetője szerint a várkertet nem lehet önmagában kezelni, mivel egy nagyobb egység része. A terület egy helyrajzi számon van a királyi palotával. Cselovszky szerint, nem szabad meggondolatlanul bérbeadni az építmény üzemeltetését, mert könnyen úgy járhatunk, mint a Citadella esetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!