Hírek

2005.09.12. 00:00

Komoly fordulat Sárgalábú ügyében

Hamarosan ismét bíróság elé áll majd Száva Lajos, akit csak Sárgalábúként ismernek a budapesti éjszakában. Nagylajcsi, ahogy a családban nevezik, tavaly júliusban elsőfokon 5 év 6 hónapot kapott egy drog-ügyben.

Szemán L.

Még 2000 szeptemberében Székesfehérvárott érték tetten a rendőrök a XI. kerületi rendőrkapitányság főhadnagyát, Simon Ferencet és élettársát, Farkasdi Erzsébet rendőrhadnagyot. Éppen 4074 gramm hasisgyantát próbáltak meg értékesíteni. A főhadnagy 9, a hadnagy 3 év 2 hónapot kapott első fokon. Száva feleségét pedig 5 év 4 hónapra ítélték. Simon Ferenc kivételével valamennyien szabadlábra kerültek. Annak ellenére elítélték a vádlottakat, hogy egy aktív rendőr főtiszt és több, magát nemzetbiztonsági hátterűnek mondó tanú is mellettük vallott. A tanúk és a vádlottak azt állították, hogy Száváék egy titkosszolgálati akcióban vettek részt és kábítószercsempészeket akartak leleplezni. A bíróság azonban nem látta bizonyítottnak ezt a verziót. Hamarosan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon az ügy, amiben akár fordulat is történhet. Időközben ugyanis igazolódni látszik, hogy Sárgalábú és társai igazat mondtak. Idén márciusban került nyilvánosságra egy hatalmas hasisszállítmány története.

Németországban fogták el Interpol körözés alapján O. Andrást, az Angliában élő egykori neves artistát. A Nemzeti Nyomozó Iroda adatai alapján a volt artista cége adta fel a Csepeli Szabadkikötőben azt a 21 milliárd forintnyi, 3 tonna (!) hasist, amely aztán a kanadai Montreal kikötőjében bukkant fel. A hasis Marokkóból érkezett éveken át több, kisebb tételben Magyarországra, és itt előbb kávésdobozokba csomagolták, majd bútorok közé rejtve konténerekkel szállították a tengerentúlra. O. Andrást időközben kiadták és hazahozták. A rendőrök pedig elismerték, hogy a hasisból a hazai piacra is került, harminc kilogrammot le is foglaltak. Elismerték, hogy az ügy egyik mellékszála Sárgalábú és társai ügye. Száva egyébként 2001-től állítja, hogy ő tudott a hasisszállítmányról, és hogy szólt is róla a hatóságoknak. Sőt, szerinte ebből a szállítmányból származik az a négy kilogrammnyi, amivel a két rendőr lebukott Székesfehérvárott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!