Hírek

2005.09.08. 00:00

Korán rajtolt a kampány

Zajlik-e már a választási kampány, vagy a politikai pártok erősödő mindennapi jelenléte a várható választási harcok előkészülete-e csupán?

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="155"] Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már elkezdte a szocialisták kampányát, Orbán Viktor volt kormányfő szerint még korai a korteskedés
[/caption]„Jövőre kezdődjön a kampány!” – a fenti felszólítás Orbán Viktortól, a Fidesz elnökétől származik. A pártvezető egy tegnapi televíziós műsorban azt mondta, szerinte elsősorban a gazdasági bajokról kellene beszélni, semmint hogy a választásig hátralévő hét-nyolc hónapot kampányo-lással töltsék a politikai erők. Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője Orbán Viktor nyilatkozatát megerősítve úgy fogalmazott: a kabinet kampány helyett konkrét gazdasági kérdésekkel, így a munkanélküliség csökkentésével, az üzemanyagárak mérséklésével foglalkozzon, és készítsen átlátható költségvetést. A fenti kijelentések azonban minden bizonnyal meddő kívánságok maradnak, mivel a szocialista párt a hét végén jelentette be: hathetes – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megfogalmazása szerint identitást erősítő – kampányba kezdenek, alig valamivel azután, hogy lezárult a kormány sms-kampánysoroza-ta. A szocialista párt többek között plakátokon, magazinokban, sőt, a fiatal korosztályt megcélozva zenei cd-k kiadásával igyekszik megszólítani a választókat. Nyakó István, a szocialisták szóvivője a baloldal alapeszméit felvonultató plakátsorozattal kapcsolatban azt nyilatkozta: az MSZP-nek a két választás között is van mondanivalója.

A folyamatos politikai jelenléttől egyébként a Fidesz sem zárkózik el: a választókkal folytatott nemzeti konzultáció után ősszel gazdasági konzultációt kezdeményez a párt a gazdasági élet szereplőivel. A kampányszabályozás amúgy meglehetősen rugalmas: ezt felismerve maguk a politikai erők is szükségét érzik, hogy megalkossák a korteskedés etikai és gazdasági kereteit. A szabad demokraták a közelmúltban kezdeményeztek négypárti egyeztetést a választási hadjáratok alapkérdéseiről. Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke ezzel kapcsolatos levelében azt írja: a pártok idén ősszel állapodjanak meg a 2006-os kampány szabályaiban. Horn úgy fogalmaz: nem elsősorban az a probléma, hogy a kampányidőszak mikor kezdődik, mivel – mint írja – nem baj az, ha a pártok megpróbálják elképzeléseiket, ötleteiket mielőbb bemutatni a választóknak. A párt kampányfőnöke arra mutat rá: ha hamarosan nem születik megállapodás, késő lesz megegyezésre jutni a kampány „stílusával, hangnemével, eszközeivel és tisztaságával kapcsolatban.”

A meghívás eredménye mindeddig felemás: a kormánypártok egyeztetnének, az ellenzék nem. Szekeres Imre, az MSZP alelnöke kijelentette: üdvözli és támogatja az SZDSZ kezdeményezését. Az MDF nem vesz részt addig a tárgyaláson, míg a többi párt nem egyezik meg a demokrata fórum finanszírozással kapcsolatos kezdeményezéséről – szögezte le Herényi Károly. A párt frakcióvezetője elmondta, az egyértelmű szabályozás hiányában látják a problémát, és egyeztetni is csak olyan megállapodás esetén hajlandók, ha a pénzek felhasználása átlátható, mindenkire kötelező keretek között történik. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke viszontválaszában „megnyugtatta” Herényit: az erről szóló egyeztetésnek semmi akadálya, úgyhogy várják az MDF-et.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke közleményében tudatta: arra kéri a pártokat, jövő év elején térjenek vissza a kampány kérdéseire. Az ellenzéki politikus válaszában lényegében megismételte párttársai korábbi véleményét: a kormányoldal a korai kampány helyett inkább a kormányzással foglalkozzon.

2006: áprilisban vagy májusban választunk?

A választási eljárásról szóló törvény úgy fogalmaz: kampányidőszaknak a választás kiírásától a választás fordulóiig terjedő időszak számít, a kampánycsendidőszakok kivételével. Más kérdés, nehezen megállapítható, milyen politikai jelenlét és üzenetközvetítés számít valójában kampánynak, mivel a pártok az elmúlt hónapokban is folyamatosan jelen voltak és várhatóan lesznek a postaládákban és a közterületi plakátokon. Sólyom László köztársasági elnök legkésőbb a választás első fordulójának időpontja előtt 72 nappal, azaz három hónappal kell, hogy kiírja a választást; 2006-ban az áprilisi húsvét miatt vagy március végén és április elején, vagy májusban járulhatnak az urnák elé a választók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!