Hírek

2005.09.20. 00:00

Korea lemond az atomról

Phenjan belegyezett, hogy felhagy atomfegyverkezési programjával. Cserébe gazdasági és élelmiszersegélyt kap.

Csák Elemér

Három évvel azután, hogy az ENSZ fegyverellenőröket rendelt ki Észak-Korea esetleges atomfegyvereinek vizsgálatára, tegnap a pekingi tárgyalásokon komoly erdemény született. Phenjan képviselő beleegyeztek abba, hogy felhagynak mindennemű nukleáris fejlesztéssel, a fegyvereket is beleértve. Ellentételezésként a megoldáson fáradozó országok – Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország – megígérték: segítenek megoldani Észak-Korea energiagondjait, és gazdasági segítséget is nyújtanak. Különösen az élelmiszersegély sürgető, mert a Világ Élelmezési Program kimutatása szerint az ország olyan éhínség küszöbén áll, mint a kilencvenes években, amikor majd egymillió ember pusztult el élelem híján. Az ENSZ segélyszállítmányai fogyóban vannak, ugyanakkor mintegy 6 és fél millió észak-koreai súlyosan alultáplált.

A megegyezésre hosszú huzavona és több tárgyalási forduló után került sor, egy kínai szövegezésű tervezet alapján. A megállapodás teljes megvalósításához valószínűleg még hónapokra lesz szükség. A résztvevő felek közös nyilatkozata fenntartja a jogot, hogy Észak-Korea békés célokra használja fel a nukleáris energiát, s „megfelelő időben” szóba kerülhet egy könnyűvizes reaktor lehetősége. A közlemény hangsúlyozza, hogy Phenjan és Washington tiszteletben tartja egymás függetlenségét, és békés úton keresi a kapcsolatok normalizálását. Az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem tart atomfegyvereket a Koreai-félszigeten, s nincs szándékában a Koreai Népköztársaság megtámadása. Ez a fejlemény különösen azután figyelemre méltó, hogy 2002-ben George Bush még a lator országok közé sorolta Észak-Koreát, idén júliusban pedig Condoleezza Rice külügyminiszter azt mondta: az ország a még meglévő hat diktatúra egyik bástyája.

Teherán terveiről tárgyal az atomenergia-ügynökség

Irán atomprogramjáról kezdett újabb tárgyalásokat Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. Az ülést azt követően hívták össze, hogy az USA és az Európai Unió a Biztonsági Tanács elé szeretné citálni Iránt, mert úgymond nem működik együtt nukleáris tevékenységét illetően. Az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinedzsán a minap a világszervezet közgyűlésén megismételte: országának elidegeníthetetlen joga, hogy békés célú atomprogramot folytasson. Az elnök ismét hangsúlyozta, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság vallási elvei nem engedik meg atomfegyverek használatát. Az Egyesült Államok és európai partnerei azonban azt akarják, hogy Irán egyszer s mindenkorra mondjon le atomdúsítási terveiről. Javier Solana, az EU külügyi felelőse és három európai hatalom képviselője a napokban Teheránban tárgyalt, de erőfeszítéseik nem vezettek sikerre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!