Hírek

2005.09.12. 00:00

Környezettudatosan zuhanyozhatunk

Az elmúlt években számos cikk jelent meg a világsajtóban arról, hogy a jövő háborúit nem a természeti kincsekért, hanem az ivóvízért vívják majd. Mindenki tisztában van vele, hogy a tiszta vízzel takarékoskodni kell, a boltokat mégsem árasztották el a vízspórolást előmozdító berendezések.

Tornai Sz.

Egy ifjú angol tervező, Peter Brewin nemrég megkapta a Brit Szabványügyi Hivatal tervezői díját környezetbarát kategóriában: forradalmian új zuhanyozót fejlesztett ki, amelynek lényege az elhasznált víz újrahasznosítása. Egy víztisztító egységet kapcsolt a zuhanyzóhoz, amely hasonló alapelven működik, mint a korszerű porszívók. Ehhez járul egy hőkezelő-berendezés, amely minden egészségre ártalmas anyagot és kórokozót elpusztít. Nyilvánvaló, a mai rohanó világban fürdés helyett inkább zuhanyoznak az emberek. Bármilyen fürge is valaki, jelentős megtakarításra nem képes. Peter Brewin találmánya 70 százalákos vízmegtakarítással és 40 százalékos energiamegtakarítással kecsegtet.

Nyugaton egyelőre nincs rá égető szükség, viszont azokban az országokban, ahol kevés a víz, hatalmas előnyt jelentene. Peter Brewin azt szeretné, hogy találmánya a piacra kerüljön, és ne egy múzeum raktárában porosodjon. Ennek érdekében az El Nino névre keresztelt  berendezést  többféle extrával is ellátta. Egy gyorskapcsoló arra szolgál, hogy ha netán túl hideg vagy túl forró lenne a víz, egy szempillantás alatt el lehessen zárni. De azt is be lehet állítani, hogy a víz csak akkor spricceljen a zuhanyrózsából, ha már elérte a megfelelő hőmérsékletet. Továbbá egy vízmérő óra is tartozik az El Ninóhoz, amely azt is megmutatja, hogy egy-egy zuhanyozás alkalmával mennyi víz fogyott el. Az El Nino gyakorlatilag korlátlan mennyiségű zuhanyozásra alkalmas, tehát nem kell attól tartani, hogy egy nagy család a reggeli rohanásban esetleg nem tud szép sorjában megmosdani. Az El Nino híre az utóbbi hetekben kapott szárnyra, ezért nem tudni, hogy sorozatgyártása mikor kezdődhet el, és megközelítő becslés sincs arról, hogy mennyibe kerül majd, ha boltokba kerül.

Tornai Sz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!