Hírek

2005.09.16. 00:00

Környezetvédelemről az ENSZ-ben

Gy. Z.

Sólyom László köztársasági elnök közép-európai idő szerint csütörtökön, nem sokkal éjfél után aláírta a nukleáris terrorizmus megakadályozását célzó egyezményt. Az ENSZ-közgyűlés idén áprilisban szavazás nélkül, közfelkiáltással fogadta el az egyezményt, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a nukleáris anyagok birtoklását, és a velük való fenyegetést. A szerződést szeptember 14-től írhatják alá a tagállamok, amit az ENSZ-csúcs első napja során csaknem negyven ország képviselői már meg is tettek. Az egyezmény azután lép hatályba, ha azt már huszonkét ország ratifikálta.

A magyar államfő szerint az ENSZ elismerésre méltó módon szolgálja az emberiség legjobb törekvéseit, de minden eddiginél nagyobb szükség van a világszervezet megújítására. Sólyom László késő délután, magyar idő szerint csütörtökre virradóan, éjfél körül az ENSZ jubileumi csúcstalálkozóján mondott beszédében egyebek mellett hangsúlyozta: Magyarország egyetért Annan főtitkárral abban, hogy a biztonsággal, a fejlődéssel és az emberi jogokkal kapcsolatos kihívások szorosan összefüggenek. A köztársasági elnök szólt a környezetvédelemről is.

„Rendkívül fontos mind itt, mind pedig az emberi jogok tekintetében is azt figyelembe venni, hogy az ENSZ alapítása óta eltelt 60 év. Megváltozott a világ azóta, a kommunikációs forradalom, az egész érintkezés globálissá válása olyan változást indított el, amire figyelemmel az együttműködésnek az alapjait is újra kell fogalmazni, noha a közgyűlés ezt most nem pártfogolta. Én még egyszer elővezettem azt, hogy szükség lenne az ENSZ-en belül egy szakosított szervezetre, mint az UNESCO, egy környezetvédelmi szervezetre, amelyet egyébként több tagállam is nagyon támogat, és elsősorban anyagi kérdéseken múlik, hogy ez nem jön létre” – mondta.

Kétoldalú találkozóin Sólyom László megbeszéléseket folytatott a macedón, a portugál, a horvát és az albán elnökkel, valamint a szaúdi koronaherceggel. A román kollégájával, Traian Basescuval tartott találkozón szóba került a csíkszeredai konzulátus megnyitása és a verespataki beruházás is; ez utóbbit a román államfő nem támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!