Hírek

2005.09.22. 00:00

Korszerű gyermekellátó központot adtak át Budán

Megalakult a budai oldal új gyermekellátó központja a Budai Gyermekkórház és Rendelőintézet Kht., valamint a Főnix S. O. S. Rt. együttműködésével.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="299"] A kicsik és szüleik is örülhetnek a teljesen új egészségügyi központnak
[/caption]Ez a lépés már a fővárosban megindult egészségügyi átalakítás keretében valósult meg. A városvezetők célja, hogy Pesten és Budán egy-egy intézmény feleljen a gyermekek egészségügyi ellátásáért. A mostani együttműködésnek köszönhetően a budai gyermekkórház nemcsak Budát, hanem Pest megye dunántúli részét is lefedi. A Főnix Rt.-vel megkötött megoldás révén pedig Békásmegyertől Budafokig ez az intézmény biztosítja a sürgősségi ügyelet fenntartását. – Elvégeztük a szükséges átalakításokat, így készek vagyunk a hatáskörünkbe tartózó 72 ezer gyermek ellátására – mondta tegnap Badacsonyi Szabolcs, a kht. ügyvezető igazgatója. A kórház bázisán kialakított rendelőkben a Főnix Rt. orvosai dolgoznak majd. A cég két mentőautóval is rendelkezik, így sürgősségi beavatkozásra is lehetőség lesz. A tervek szerint havonta ezer gyermek egészségügyi kezelését tudják majd biztosítani. A budai gyermekkórház kht.-vá alakítását ez év januárjában javasolta a főpolgármesteri kabinet. A Fidesz akkor támadta a javaslatot, mondván, ennek következtében magánkézbe kerülhetnek az önkormányzati intézmények. A városvezetők szerint nincs erről szó, ám a magántőkét csak így lehet bevonni a szükséges fejlesztésekbe. A gyermekkórház jelenleg száz százalékban az önkormányzat tulajdonában áll. Néhány hónapja azonban kiírtak egy pályázatot a kht. 48,5 százalékos tulajdonjogának megszerzésére. Ezt 150 millió forintért kaphatja meg egy befektető, akinek 800 millió forintot kellene fejlesztésekre fordítania. A Reggel információi szerint a hamarosan lezáruló pályázat eredménytelen lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!