Hírek

2005.09.13. 00:00

Ku-Klux-Klan: négy évtized után hatvan év börtön

Hónapok óta foglalkoztatja az Egyesült Államok közvéleményét Edgar Ray Killen, aki vezető tagja a fajvédő Ku-Klux-Klannak. A szervezet a polgárháborútól a hatvanas évekig fehér csuhájáról, keresztégetéseiről és a feketék üldözéséről vált hírhedtté. Bár tevékenysége azóta mérséklődött, ma is létezik.

Gy. Z.

 Killent júniusban hatvanévi börtönbüntetésre ítélték, ami ellen fellebbezett. A Mississippi állambeli Philadelphia egyik bírája 600 ezer dolláros (mintegy 120 millió forintos) óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezte, mert kerekes székben jelent meg a tárgyaláson. A döntés a jogvédőket fölháborította, de a fajvédő szervezetek üdvözölték. Most kiderült, hogy hazudott, ezért mégis börtönbe kell vonulnia. Az idős ember negyven évvel ezelőtt tettestársként részt vett három fiatal polgárjogi harcos agyonverésében.

Az esküdtszék meggyőződése, hogy 1964. június 21-én a fűrészüzemet működtető Killen embereket tüzelt fel, hogy Neshoba megyében öljék meg Michael Schwernert, Andrew Goodmant és James Chaney-t. A három fiatalembert, akik a fekete és a fehér amerikai állampolgárok egyenjogúságáért harcoltak, elrabolták, összeverték, majd agyonlőtték. A holttesteket a tettesek buldózerrel egy földsánc alá kaparták. A földi maradványokat csak a bűncselekmény után negyvennégy nappal fedezték fel. Az akkori eljárás során a magánidejében prédikátorként is működő Killent a kizárólag fehérekből álló esküdtszék fölmentette, mert nem tudott bűnösségében megegyezni. Hét vádlott-társát elítélték, de egyik sem kapott hat évnél nagyobb büntetést. Killen évtizedekig élhetett háborítatlanul a farmján. Csak a jogvédők nyomására emeltek ismét vádat ellene. Ezúttal „vegyes” esküdtszék döntött a sorsáról: többórás tanácskozás után kimondták a bűnösségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!