Hírek

2005.09.23. 00:00

Litván–orosz politikai vita a Szu–27 roncsai fölött

Kiélezett párbeszéd folyik Vilnius és Moszkva között az egy héttel ezelőtti repülőgép-szerencsétlenség nyomán. Litvánia nem hajlandó „csak úgy” kiadni Valerij Trojanov őrnagyot, aki a lezuhant Szu–27-es vadászgépet vezette.

Csák Elemér

A pilóták nem élvezik azt a mentességet, amit a diplomaták – közölte harciasan a védelmi miniszter. Gedimidas Kirkilas azonban még ennél is tovább ment, amikor felvetette, hogy a gép katasztrófája „megtervezett” orosz gaztett is lehetett. Moszkva kérte, hogy adják ki a pilótát és a gép roncsait, a litván külügyminisztérium azonban ezt megtagadta. A tárca képviselője szerint ez az orosz követelés azt szolgálja, hogy „diszkreditálják a NATO-tag Litvániát. A litván ügyészség egyébként nem vádolja a pilótát, csupán gyanúsítja azzal, hogy megsértette a nemzetközi repülési szabályokat. Az orosz külügy ugyanakkor abból indul ki, hogy Trojanov őrnagy és meghibásodott gépe az orosz légierőhöz tartozik, s a nemzetközi jog értelmében vissza kell őket adni az Oroszországi Föderációnak. A legutóbbi hírügynökségi jelentés szerint az orosz pilóta jelenleg házi őrizetben van. Sorsa nagymértékben függ attól, mit tartalmaz a repülési adatokat rögzítő fekete doboz. A helyzet iróniája az, hogy miután Litvániának nincs a doboz megfejtéséhez szükséges berendezése, NATO-partnereit kérte segítségül. Vilnius azt visszautasította, hogy maguk az oroszok tárják fel az adatokat.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!