Hírek

2005.09.17. 00:00

Magyar fiatalokat vertek meg Újvidéken

Ismét magyar fiatalokat vertek meg Újvidéken: a helyi Magyar Szó című lap tegnapi számában arról számolt be, hogy egy gimnáziumban két negyedikes diákot vert meg két ismeretlen, nem az iskolába tartozó, szerbül beszélő fiatalember.

Tibay G.

A magyar diákok szerdán a szabadkai Svetozar Markovic Gimnázium kémiaszertára mellett várakoztak, amikor belépett a két verekedő. Az egyik magyar fiataltól – nyilvánvaló kötekedési szándékkal – elvették a füzetét, másikukat lökdösték. A magyar diák, S. V. olyan ütést kapott a szeme alá, hogy a szemészetre kellett szállítani, a könnycsatornája sérült meg. Bántalmazott társa „csak” egy pofont kapott.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy etnikai alapú támadás történt-e; egyes szemtanúk szerint a támadók elhaladtak a gimnázium szerbül beszélő tanulói mellett, és a magyar osztály diákjaiba kötöttek bele. Mások szerint bármilyen nemzetiségű diákot megvertek volna a tettesek, aki az adott pillanatban a helyszínen van. A Magyar Szó lapunkat arról tájékoztatta, hogy a megütött fiúk szülei szerint nem etnikai jellegű támadás történt; a családok elzárkóztak a további nyilatkozattól.

Az iskolai támadással egy időben derült fény egy pár hónapja történt incidensre. Egy zentai laktanyában két szerb fiatal olyan súlyosan bántalmazott egy magyart, hogy el kellett távolítani a lépét. A közelmúltban együttesen 61 év börtönre ítéltek négy temerini magyar fiatalt, akik egy szerb állampolgárt vertek meg. Viszont az eddigi mintegy kétszázötven regisztrált magyarverés egyetlen szerb elkövetőjének sem kellett börtönbe vonulnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!