Hírek

2005.09.06. 00:00

Magyar személyi a határon túliaknak?

Nem kapnak kettős állampolgárságot a határon túli magyarok, helyette a kormány úgynevezett speciális magyar személyi igazolványt javasol.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="225"] Gyurcsány Ferenc: nem aktuális a MÁÉRT összehívása
[/caption]Mindezt Gyurcsány Ferenc kormányfő jelentette be tegnap, miután találkozott a szomszédos országokban élő magyarok szervezeteinek vezetőivel. A kormányfő szerint ezzel megoldódik az utazás kérdése, hiszen magyar személyivel be lehet lépni az Európai Unióba. Az előzetes tervek szerint annak járna ilyen okmány, aki bizonyítani tudja, hogy a felmenői között volt magyar állampolgár. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kérdésben még további tárgyalásokat kell folytatni, és csak ezt követően tisztázódhat minden részlet. A kormányfő azt is javasolta, hogy kerüljön be a határon túli magyarok jogállása az Alkotmányba. Ezen kívül egy olyan állandó bizottság létrehozását is tervezik, amely a határon túli magyarok helyzetével foglalkozik. A kormányfő közölte: nem tartja alkalmasnak az időt a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) összehívására. A kezdeményezések nem arattak osztatlan sikert a határon túli magyar vezetők körében, akik továbbra is kiálltak a magyar állampolgárság mellett. „Pozitívnak tarjuk a bejelentéseket, de ezek nem váltják ki a kettős állampolgárságot” – jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) elnöke a találkozó után. Elmondta, elégedetlenek a kormány által kezdeményezett Szülőföld Alap és a Szülőföld Program végrehajtásának késlekedése miatt. Hozzátette: abban sem értenek egyet a miniszterelnökkel, hogy egyelőre nem aktuális a MÁÉRT összehívása.

Balla Mihály, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a kormányzat a határon túli ügyekben egy újabb pr-rendezvényt szervezett. Hozzátette, az is bebizonyosodott, hogy a kettős állampolgárságot a kormány nem tudja helyettesíteni különböző ötletekkel. Kiemelte: elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök nem hívja össze a MÁÉRT-et. „Pedig ez az a fórum, ahol az összes érintett, a parlamenti pártok, a kormányzat és a határon túli magyar szervezetek is jelen lehetnek, és döntéseket készíthetnek elő” – tette hozzá. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese kijelentette: pártja egyetért a miniszterelnök javaslataival. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!