Hírek

2005.09.30. 00:00

Magyarzaklatás két fórumon

A vajdasági magyarellenes incidensekről tárgyalt csütörtökön az Országgyűlés Külügyi Bizottsága itthon. A testület fideszes elnöke, Németh Zsolt kezdeményezte a tanácskozást azután, hogy Újvidéken találkozott a szerb parlament külügyi bizottságának elnökével és a vajdasági képviselőház integrációs bizottságának vezetőjével.

BAMA

A Magyar Külügyminisztériumot képviselő Gémesi Ferenc helyettes államtitkár elmondta, hogy a szerb kormány tesz lépéseket az atrocitások ellen, de Magyarország komolyabb föllépést követel. Ágoston András, vajdasági magyar vezető úgy látja: a zéró toleranciát kellene bevezetni. A politikus szerint a magyarverések szinte bizonyosan szervezettek. Erre az Európai Unió küldöttségvezetője, Doris Pack azt mondta: az a baj, hogy a magyarok nem tudnak szerbül, és nem jelentkeznek rendőrnek.

Ágoston András megállapította, hogy arra akarják a szerbek kényszeríteni a magyarokat: döntsenek a kitelepülés és a beolvadás között. Németh Zsolt bizottsági elnök kijelentette, hogy valakik vannak a háttérben, akik lelki nyomás alatt akarják tartani a délvidéki magyarságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!