Hírek

2005.09.29. 00:00

Marcinkiewicz a győztes párt kormányfőjelöltje

Erős és szilárd kormányt akar alakítani a lengyel választások győztes pártjának, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltje. Ezt maga Kazimierz Marcinkiewicz jelentette ki.

BAMA

Marcinkiewicz a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: kormányában egyenrangú szerepet fog kapni a PiS és a liberálkonzervatív szövetségese, a Polgári Platform (PO). A politikus egyúttal visszautasította a feltételezést, hogy pártja csupán ügyvezető kormányfői feladatra kérte volna fel.

„Elfogadtam a megbízást, hogy négy évre szóló koalíciós kormányt alakítsak a PO-val” – mondta. Meglepetésként hatott ugyanis, hogy a várakozásokkal ellentétben nem a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski lett a párt kormányfőjelöltje, hanem Marcinkiewicz. A PO vezetője nem rejtette véka alá a jelölt személyével kapcsolatos csalódottságát. Donald Tusk azt állította: Kaczynski „kibújik a felelősség alól”. Marek Belka távozó miniszterelnök szerdán búcsúlátogatásra Washingtonba utazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!