Hírek

2005.09.21. 00:00

Még mindig érdemes aranyat vásárolni

Átlépte a világ tőzsdéin a négyszázhatvan dolláros határt az arany unciája (31,1 gramm). Elemzők szerint az év végén már ötszáz dollárt kérhetnek majd az aranyért. A szakértők szerint elsősorban az USA gazdaságának fékeződése okozza az arany iránti fokozottabb keresletet, és ezáltal a magas árakat.

Braunmüller Lajos

Medve László befektetési tanácsadó érdeklődésünkre hangsúlyozta: az arany értékálló, ezért mindig biztonságos ebbe fektetni pénzt. Az értékét minden bizonnyal megőrzi, de hosszú távon hasznot is hoz. Ugyanakkor látni kell: kisebb ingadozások előfordulnak az arany ára körül, ezért néha nehéz eladni. Így az arany néha nagyon hosszú időre le tudja kötni a beléfektetett pénzt. Aranyat venni tehát annak éri meg – még akár most is, hiszen elemzők szerint a növekedés nem áll meg év végéig –, aki tudja vállalni azt a kockázatot, hogy a pénzére várnia kell.

Piaci szakértők szerint az utca emberének is érdemes aranyat vásárolnia, melynek grammja jelenleg 2800-4000 forint. Előfordulhat, hogy egy-egy kereskedőnek csak veszteséggel tudjuk majd eladni, de a kipróbált, neves ékszerüzletek csak a hibás, sérült darabokat veszik törtaranyáron. Az ékszervásárlás egyébként azért is kockázatos, mert nem tudhatjuk, hogy tíz év múlva milyen lesz a divat, ami alapvetően befolyásolja az árat.
Aranytömböt venni sokkal biztonságosabb dolog, hiszen azt mindig el lehet adni. Az aranynak azért van még mindig kultusza az emberek körében, mert háborúk idején is lehetett érte például élelmet kapni. „Lehet vele szaladni, elfér a zsebben, nem törik el, mint a porcelán, és mindig értéke van.” – mondják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!