Hírek

2005.09.13. 00:00

Még nincs jelentkező Budapestért

A szerző a Vision Consulting politikai elemzője

Az önkormányzati választásokig még egy bő év hátra van, a lehetséges főpolgármester-jelöltekről azonban időről időre találgatás indul a közéletben. Demszky Gábor múlt heti bejelentése pedig még bizonytalanabbá tette a helyzetet: a jelenlegi főpolgármester csak jövőre dönt arról, indul-e ötödször is a városvezető címért. Így egyelőre egyetlen biztos indulóról sem tudunk, de a pártok számára még elegendő idő áll rendelkezésre, hogy akár teljesen új névvel álljanak elő, és megkezdjék felépíteni jelöltjüket.

Demszky Gábor tehát még hezitál. A tavaly kirobbant nyaraló- és terepjáróbotrány, illetve a megcsappant népszerűség fényében érthető, ha a főpolgármester már nem ragaszkodik annyira székéhez. Mindezek ellenére Demszky korábban mindig újraindulását hangoztatta, és az európai parlamenti képviselőségről történő lemondását is úgy kommunikálta, hogy neki Budapest a legfontosabb. Ezt azonban nem igazán sikerült alátámasztania olyan konkrét cselekvéssel, amelyet a közvélemény egyértelműen pozitív eredményként értékelhetne a város működtetése terén.

Kérdéses, hogy a most gőzerővel beindult útfelújítások vagy a kutyapiszok elleni látványos kampány mennyire tudják feledtetni a horvátországi nyaralóvásárlás ügyét, ellensúlyozzák-e a bizalomvesztést. A nemrégiben meghirdetett „kerületlátogató” körút is, melynek keretében a főpolgármester az egyes kerületekben a fontosabb beruházásokról, területfejlesztési elképzelésekről kíván tájékozódni, azt bizonyítja, Demszky Gábor igyekszik visszaszerezni a budapestiek rokonszenvét. A városjárást így a ciklus vége felé akár hatásos kampányelemnek is tekinthetnénk, ám mivel Demszky 2006-os indulása igencsak kétséges, így a körút célja elsősorban a főpolgármester tekintélyének visszaállítása lehet.

Demszky Gábor előtt több út áll, ami a politikai karrier folytatását, illetve lezárását illeti. Egyik lehetséges alternatíva az újraindulás, amely nagy mértékben magában hordozza a kudarc lehetőségét, s ezzel azt, hogy Demszky bukott politikusként távozik a közéletből. Egy esetleges visszalépés a későbbiekben, például a koalíciós partner jelöltjének javára már racionálisabb döntés lenne, de könnyen értékelhető megfutamodásnak, és Demszky aligha vállal tizenhat év után egy ilyen presztízsveszteséggel járó lépést. A jelenlegi helyzetet tekintve a visszavonulás tűnik valószínűbb forgatókönyvnek, ugyanis így biztosítható leginkább, hogy Demszky Gábor – lehetőleg a hátralevő egy évben végzett hatékony munkája után – „emelt fővel” hagyja el posztját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!