Hírek

2005.09.19. 00:00

Még tart a Fidesz előnye

Feljövőben a szocialista párt, de egyelőre biztosan vezet az ellenzék – derül ki a Gallup hét végén nyilvánosságra hozott felméréséből.

Farkas K.

A Gallup szerint a biztos pártválasztók között a Fideszre a választók 50, míg az MSZP-re 41 százalékuk szavazna. A kisebb pártok közül azonban az MDF nem haladta meg a 2 százalékot, és a liberálisok is a parlamenti küszöb alatt vannak a 4 százalékukkal. A többi politikai erő nem rendelkezik számottevő támogatottsággal. A Gallup felmérései alapján a szocialisták elsősorban a nagyvárosokban erősítettek, köztük is a fővárosban nőtt jelentősen a támogatottságuk. A közvélemény-kutató cég megjegyzi, hogy a Fidesz képes volt növelni előnyét a legnagyobb családok és az alacsonyabb jövedelműek között, míg a szocialisták a társadalom legtöbbet kereső, felső harmadában erősítették meg jelentősen támogatottságukat.

Gyurcsány Ferenc tevékenységét jóval többen ítélik meg negatívan, mint pozitívan. Csak 37 százalékuk elégedett a miniszterelnök munkájával, 48 százalékuk viszont kimondottan elégedetlen vele. Csökkent Orbán Viktor támogatottsága is, 53 százalékról 51 százalékra.

A Medián szeptember 2-a és 6-a között készült országos reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a teljes szavazókorú népesség körében 4 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága, ellenben kettővel nőtt az MSZP-é. Az ellenzéki párt támogatói közül viszont többen mennének el szavazni, mint a szocialisták szimpatizánsai közül. A Medián adatai alapján az MDF és az SZDSZ fej-fej mellett halad, de egyik sem éri el a parlamenti küszöböt, mindkét pártot a szavazóknak csak mintegy 4-4 százaléka támogatja. Az eredmények nem ringatják illúziókba a Fidesz vezetőjét. Orbán Viktor erről vasárnap beszélt a közrádió reggeli műsorában. A pártelnök szerint a közvélemény-kutatások akaratlanul is megcsalják az embereket. „Nem hiszek abban, hogy ha ma lennének a parlamenti választások, akkor a Fidesz minden további nélkül győzne” – jelentette ki a volt miniszterelnök tegnap. A pártelnök a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban kérte a hallgatókat, hogy ne higgyenek el egyetlen fölmérést sem, inkább abban higgyenek, hogy a változáshoz erőfeszítésre van szükség. „Ha a polgári, nemzeti, keresztény értékrendet valló emberek és azok, akik mára kormányváltó hangulatba kerültek, mert csalódtak a szocialista vezetésű kormányzat tevékenységében, nem kapaszkodnak össze, nem dolgoznak azért, hogy valóban létrejöjjön változás, ez magától nem fog bekövetkezni” – mondta Orbán Viktor.

Varga három kérdése

Az adótörvények módosításával, amit a kormány az egyik kezével adna, azt a másikkal elvenné – mondta Varga Mihály. A Fidesz alelnöke három kérdést intézett Gyurcsány Ferenchez: „miért kell elvenni az adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családoktól; a bruttó 156000 forint átlagkeresetűek miért adóznak a legmagasabb adókulcs szerint; miért büntetik az alacsony és középkategóriás autók vásárlóit a regisztrációs adó emelésével?” Burány Sándor munkaügyi miniszter szerint az adórendszer jövőre éppen a kis- és közepes keresetű családoknak kedvez, szemben „a Fidesz perverz újraelosztásával.” 

Az adótörvények módosításával, amit a kormány az egyik kezével adna, azt a másikkal elvenné – mondta Varga Mihály. A Fidesz alelnöke három kérdést intézett Gyurcsány Ferenchez: „miért kell elvenni az adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családoktól; a bruttó 156000 forint átlagkeresetűek miért adóznak a legmagasabb adókulcs szerint; miért büntetik az alacsony és középkategóriás autók vásárlóit a regisztrációs adó emelésével?” Burány Sándor munkaügyi miniszter szerint az adórendszer jövőre éppen a kis- és közepes keresetű családoknak kedvez, szemben „a Fidesz perverz újraelosztásával.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!