Hírek

2005.09.26. 00:00

Megfenyegették a súlyemelők elnökét

Megfenyegették Komáromi Lajost, a Magyar Súlyemelő-szövetség júliusban megválasztott elnökét, aki szombaton benyújtotta lemondását.

Lázár L.

Eredetileg mára sajtótájékoztatót szervezett volna, amelyre az athéni olimpián doppingvétség miatt érmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc is meghívott volt. Azt tervezte, hogy ezen a tájékoztatón a lehetőségekhez képest tisztázza a magyar súlyemelők körül Athénban kialakult botrányt. Komáromi Lajos a Reggelnek elmondta, hogy négyszemközti beszélgetést folytatott a magyar olimpiai delegáció egyik meghatározó személyével, akitől azt az információt kapta, hogy manipuláltak a versenyzők vizeletmintájával. Ennek bizonyítása nem könnyű feladat, de elképzelhető, hogy jogi úton kiderülne az igazság. Ha azonban senki sem lép, képtelenek vétlenségüket igazolni a sportolók. Komáromi Lajos azt remélte a tervezett sajtótájékoztatótól, hogy tisztább lesz a kép a közvélemény számára.

A tájékoztató elmarad, és az elnök távozik posztjáról. Teszi ezt azért, mert az elmúlt héten egy, a sport világában prominens személytől – Komáromi elzárkózott attól, hogy megnevezze – két telefonhívást is kapott. Nyomatékosan felhívta a figyelmét arra: ha a nyilvánosság előtt az elcserélt vizeletmintákról beszél, „örökre megnézheti magát”. – Ez nekem sok volt, ezt nem veszi be a gyomrom – mondta Komáromi Lajos. – Az eddig napvilágot látott információk kissé sántítanak. Az túlzás, hogy életveszélyesen megfenyegettek, és az sem valós, hogy ketten is felhívtak. Amikor elvállaltam az elnöki posztot, az volt a célom, hogy rendet teremtsek a szövetségben. Elkezdődött a munka, készültünk a junior-világbajnokságra, ahova tizenöt fős magyar csapat utazott volna. Minden benevezett versenyző alapos vizsgálaton esett át, és valamennyi eredmény negatív volt. Ha a háttérben akadnak olyanok, akiknek nem érdekük, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, akkor nem látom értelmét ennek a feladatnak. Ezért lemondtam, és erről a döntésemről tájékoztattam a sportot felügyelő államtitkárt, dr. Ábrahám Attila urat is.
Nem fogom olyan személyek miatt feláldozni magam, akik nem akarják, hogy rend legyen végre ebben a sportágban. Nekem fontosabb a családom, az egészségem, a tisztességem. Eddigi sportpályafutásom miatt sem engedhetem meg (Komáromi élvonalbeli labdarúgó-játékvezető volt, évek óta sikeresen irányítja a tatai sportklubot - a szerk.), hogy bizonytalanságban dolgozzak. Lemondtam, de még szükségesnek tartom tisztázni azokat a rágalmakat, amikkel Aján Tamást, a sportág nemzetközi szövetségének elnökét illették. Biztos vagyok abban, hogy ő mindent megtett, amit megtehetett az olimpián a magyar súlyemelők érdekében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!