Hírek

2005.10.01. 00:00

Mégis húsz pont jár majd jövőre a nyelvvizsgáért

P. Á.

– Még jövőre is húsz pont jár a nyelvvizsgáért, ám 2008-tól tízre csökken majd – közölte tegnap Magyar Bálint, oktatási miniszter. Hozzátette: jövőre többletpontot szerezhetnek a diákok a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein elért helyezésekért. A tárcavezető azt is bejelentette: a minőség védelme érdekében a felvételhez szükséges minimális pontszám 78 pont, melybe beszámítható a pályázó emelt szintű érettségiért kapott pluszeredménye is. A felsőfokú szakképzésben pedig 72 pont lesz a bekerülési minimum. Így kettes érettségivel még költségtérítéses képzésre sem lehet beiratkozni. Csak az olyan emelt szintű érettségiért adnak pluszpontot, amelyből a pályázó szerzett pontjait kiszámítják. Amenynyiben ez két érettségi alapján történik, emelt szintű vizsgánként 7–7 pontot kaphat, ha egy tárgy alapján, akkor 14-et. Így minden szakon és képzési formában azonos maximális pontszámot lehet szerezni.

Sió László (Fidesz) oktatási politikus azt közölte: az elmúlt hetek egymásnak ellentmondó nyilatkozatai arra utalnak, hogy a miniszter nyilatkozataiban nem lehet megbízni, így csak a már elfogadott és kihirdetett kormányrendelet ad majd biztos támpontot a diákoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!