Hírek

2005.09.05. 01:29

Megmenekült a csempészektől a teknős

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="126"] Még nincs neve a megmenekült borneói folyami teknősnek
[/caption]Az illegális állatkereskedők karmaiból kiragadott borneói folyami teknőssel gyarapodott a Fővárosi Állat– és Növénykert. A most még „csak” hatvan centiméteres, 35–40 kilós hüllő valahonnan Dél-kelet-Ázsiából származik.
– A hongkongi természetvédelmi hatóságok foglalták le a teknőst két tucat társa és még számos más állat társaságában
– meséli az egyelőre névtelen hím kalandos történetét Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens. – Nem lehet tudni, hogy pontosan hol fogták be őket a csempészek. Így szinte megoldhatatlan a visszatelepítésük is. Ha csak száz kilométerrel távolabb helyezik ki őket az eredeti élőhelyüktől, már az is jelentős ökológiai gondokat okozhat.
Hongkongból Hollandiába kerültek a megmentett állatok, ahol jelentkeztek értük az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjai. Így a budapesti állatkert is. A szövetség tavaly indított kampányt az édesvízi teknősfajok megmentésére. Ennek köszönhetően az elrabolt és már ivarérett páncélos most a Madárház trópusi medencéjében áztatja magát. Bár már betöltötte a húszat, egyelőre egyedül múlatja az időt.
– Tervezzük, hogy szerzünk mellé egy nőstényt. Így hozzájárulhatnánk a világ egyik legnagyobbra növő teknősfajának szaporításához. És idővel vissza lehetne az állatokat telepíteni eredeti élőhelyükre, Malajziába, Borneóra vagy Indonéziába.
A most megmenekült hüllőkkel ellentétben sok fajtársuk az illegális állatkereskedők fogságában marad. Dél-kelet-Ázsiában naponta tíz tonna teknőst adnak el. Nagyjából 2600 forintos áron kínálják a húsúkat
az ínyenceknek. Másokat a páncéljuktól fosztják meg, az abból
készült őrleményt ugyanis a kelet-ázsiai gyógyászatban serkentőszerként, illetve a daganatos tünetek enyhítésére alkalmazzák.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!