Hírek

2005.09.21. 00:00

Megmenekült a Sulinet

Nem szüntetik meg a Sulinet-program adókedvezményét, de várhatóan idén október végétől, november elejétől szűkítik a lehetőségeket. A lakosság valószínűleg kevesebb számítógépet fog venni.

Bak Mihály

Két hete úgy nézett ki, hogy a Pénzügyminisztériumnak sikerül kipaszíroznia a jövő évi költségvetésből a Sulinet-programot. Pontosabban az ehhez kapcsolódó személyi jövedelemadó-kedvezményt. Ennek eltörlése a teljes program halála lett volna. Az oktatási tárca azonban kilobbizta, hogy – ugyan az eddiginél szűkebb keretben – tovább folyjék a lakosság informatikai eszközökkel való ellátását segítő kezdeményezés. A Sulinet keretében 2003 júliusi kezdetétől mostanáig több mint 150 ezer gépet vettek az emberek, s hozzávetőleg 300 ezret újítottak fel adókedvezmény igénybe vételével. A megmenekülés ára az, hogy várhatóan már csak teljes számítógép (asztali és hordozható) vásárolható Sulinettel. (A pontos részletek a projekttanács mai ülésén tisztázódnak.) Ez alighanem tovább fogja mérsékelni a keresletet, amely már eddig is nagyot zuhant. Idén valószínűleg tízmilliárd forint lesz a vásárlások értéke, éppen fele a tavalyinak. A feltételek nem változnak: évi 3,4 millió forint jövedelemig hatvanezer forint írható le az szjából, ha legalább 120 ezerért vesznek eszközt. Kezdetben az oktatáshoz kötődő személyek (tanárok, diákok) élhettek az adókedvezménnyel, tavaly júliustól már bárki. A túlságosan megugró forgalom visszafogása érdekében először a digitális kamerákat vették ki a csomagból. Aztán bevezették a már jelzett jövedelmi plafont és az 50 százalék önrészt.

A 2004-es adatok szerint a felújításra, kiegészítésre vásárolt részegységek (például proceszszor, szkenner, cd-dvd-olvasó) tették ki a sulinetes forgalom 47 százalékát, a komplett gépek egyötödnyi részt képviseltek. Az utóbbi időben – nyilván nem függetlenül a program végéről érkező hírektől – a teljes konfiguráció aránya felfutott 38 százalékra. Ha így marad, az sokat javíthat a Sulinet 2006-os értékesítési adatain, de az bizonyos, hogy az eddigi kétlépcsős vásárlás a múlté. Sokan éltek korábban a gép megvételének lehetőségével, majd – amíg az alapmasina még nem vált elavulttá – egy-egy részegység cseréjére szorítkoztak. Ez volt az egyik oka a forgalom idei megfeleződésének. A másik az, hogy 100 ezer forintban maximálták az összes szja-kedvezményt. Sokan elgondolkodtak azon, hogy ezt mondjuk családi kedvezményre vagy számítógépvásárlásra használják-e.

A sulinetes vásárlás  egyszerű. Adókártya és személyi kell, s pár perc alatt lebonyolítható az ügylet a Sulinet-programba belépett kereskedőknél. Itt a vétel után kiadják a számlakísérő igazolást (APEH-ellenőrzéshez), a gépen lévő sulinetes matrica számát feljegyzik, és továbbítják a lebonyolító programirodának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!