Hírek

2005.10.01. 00:00

Megszüntethetik a Duna-part világörökségi védettségét

SZOT-Szálló - Ha újabb emeleteket húznak fel, a rózsadombi épület már elfogadhatatlan mértékben zavarja a látképet.

Kiss G.

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Így nézne ki a százlakásos luxusapartman a Rózsadombon
[/caption]A volt SZOT-szálló átépítése miatt az UNESCO veszélyeztetett listára teheti a budapesti Duna-part látképét. Ennek következtében törölhetik a területet a világörökségi védettség alól. Megírtuk, a rózsadombi épület tulajdonosa, a Pro-Hill Kft. százlakásos luxusapartmant kíván kialakítani. Ehhez még két emeletet húznának rá az épületre. A Budapest Világörökségéért Alapítvány emiatt pert indított a beruházás ellen. A Fővárosi Bíróság helyt adott kérésüknek, és a jogerős döntésig leállíttatta az építkezést. A Pro-Hill Kft. ügyvezetője lapunknak korábban elmondta, ők nem hagyják abba a munkálatokat, mivel jogerős építési engedélyük van. A homlokzat kialakítására pedig a II. kerület döntésének értelmében pályázatot írnak ki. A cég szerint a Duna-part védettségét nem veszélyezteti semmi, mivel az ingatlan kívül esik a védett övezetből.

– Bár a volt SZOT-szálló a védett terület határán található, látványa beletartozik a világörökségi látképbe – mondta a Reggelnek Pintér Tamás, az UNESCO-hoz tartozó Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság vezetője. Ha az épület magasságát megemelik, akkor bárki óvást nyújthat be a párizsi központba. Így az is előfordulhat, hogy a Duna-part lekerül a védettséget jelentő listáról.

Pintér Tamás Köln városát hozta fel példának. A kölni dóm és környezete jelenleg még a világörökség része, ám könnyen lehet, hogy nem sokáig. A Rajna túlpartjára ugyanis egy hatalmas épületet emelnek. Bár a terület nem tartozik a védettségi övezetbe, a látványa megváltoztatja a dóm és környékének látképét. Miután a városvédők óvást nyújtottak be az UNESCO-hoz, a szervezet veszélyeztetett listára tette Köln világörökséghez tartozó részét. Ha az illetékesek nem intézkednek, törölhetik a védettséget.

Pintér Tamás szerint a II. kerület hibázott, amikor szabályozási tervében engedélyezte a magasabb beépítést. – Jobb lenne, ha tagoltabb és kisebb léptékű épületet alakítanának ki a volt szállóból – tette hozzá. A jelenlegi elképzeléseket a Fővárosi Tervzsűri sem támogatja. Szerintük jobb lenne, ha közösségi célokat szolgálna a rózsadombi épület. Átépítésére pedig nemzetközi pályázatot írnának ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!