Hírek

2005.09.21. 00:00

Megtiltották a szerződéskötést

A Honvédelmi Minisztérium (HM) egyelőre nem köthet szerződést a fővárosi Központi Honvédkórház átépítésére a Magyar Építő Rt. vezette konzorciummal.

Kiss Gergely

A közbeszerzési döntőbizottság ugyanis ezt addig megtiltotta, amíg nem vizsgálja meg a beruházásra kiírt pályázat vesztesének kifogásait. Ennek következtében, ha a bizottság helybenhagyja a tárca döntését, a szeptember 23-ai esemény októberre tolódik. Megírtuk, a HM a Magyar Építő Rt. egymilliárd forinttal drágább, közel tizennyolcmilliárdos ajánlatát hozta ki győztesnek, míg az Európai Építő Rt.-KÉSZ Kft. pályázatát érvénytelennek nyilvánította. A minisztérium indoklása szerint az ugyanis nem felelt meg a kiírásban meghatározott feltételeknek. Az ajánlatban állítólag burkolt előlegkérés szerepelt, továbbá a kórház folyamatos működését nem támasztották alá az előírt részletes ütemtervvel. A vesztes fél emiatt a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult.

– Vitatjuk a nyertes ajánlat érvényességét, és kifogásoljuk a miénk érvénytelenségét – mondta a Reggelnek a KÉSZ Kft. jogi szakértője. Lovász Éva szerint a Magyar Építő Rt. pályázatából költségvetési fejezetek hiányoztak, amelyet utólag már nem lehetett volna pótolni. – A közbeszerzési döntőbizottság korábban hasonló okok miatt nyilvánította érvénytelennek a Sándor-palota felújítását elnyerő cég megbízását – mondta a jogász. Lovász Éva cáfolta, hogy ajánlatukban nem támasztották alá részletes ütemtervvel a kórház folyamatos működését. – Mindezt megtettük, a HM azonban egyetlen egy konkrétumot nem jelölt meg, amely kifogását igazolta volna. A burkolt előlegkérés kapcsán  elmondta,  félreértés történt a pénzügyi ütemterv értelmezésénél. – Anyagilag és összeségében is jobb ajánlatot tettünk, nem fogadjuk el a döntést – tette hozzá Lovász Éva.  

A bizottság dönt majd az intézmény sorsáról

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a közbeszerzéseknél gyakorta előfordul, hogy a vesztes fél jogorvoslatot kér. – Emiatt sajnos halasztást szenved a beruházás – mondta lapunknak Bocskai István, a tárca szóvivője. A Reggel természetesen megkereste a nyertes Magyar Építő Rt.-t is. Megkérdeztük tőlük, mi a véleményük a vesztes csapat állításairól.. Elmondták, egy folyamatban lévő ügyben nem etikus a másik felet minősíteni. Így ők a végső döntésig nem kívánnak az ügyben nyilatkozni.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a közbeszerzéseknél gyakorta előfordul, hogy a vesztes fél jogorvoslatot kér.

– Emiatt sajnos halasztást szenved a beruházás – mondta lapunknak Bocskai István, a tárca szóvivője. A Reggel természetesen megkereste a nyertes Magyar Építő Rt.-t is. Megkérdeztük tőlük, mi a véleményük a vesztes csapat állításairól.. Elmondták, egy folyamatban lévő ügyben nem etikus a másik felet minősíteni. Így ők a végső döntésig nem kívánnak az ügyben nyilatkozni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!