Hírek

2005.09.19. 00:00

Mérnök helyett elég a mezőőr Budakeszin

A környezetvédelmi bizottság tagja szerint is szakszerűtlen munkát végzett a cég. A helyreállítás sokba kerülne.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="182"] Csak nyomokban maradt meg a védett övezet értékes növényzete a Bodzás-patak szakszerűtlen kotrása után
[/caption]– Olyan, mintha egy barlang kürtőjét úgy tisztítanák ki, hogy lerobbantják felőle a barlangot. Vagy egy pince takarítását a ház lerombolásával kezdenék – sorolja felháborodottan a hasonlatokat Gaál Judit, a Budakeszi Állat-, Természet és Környezetvédő Egyesület elnöke – Azt nem vitatom, hogy a patakot muszáj volt kitisztítani. De nem ilyen környezetromboló módon. A napokban egy hat méteres sávon kiirtották a növényzetet a budakeszi Bodzás-patak partján. A folyam medrét tisztították, de egy olyan lánctalpas géppel, amely mindent letarolt a patak környezetében. – Tehetetlenül néztem, ahogy az útszélességnyi munkagép végigment a területen – emlékszik vissza a természetvédő a történtekre – Próbáltam megállítani a gépvezetőt, de akkor már a pusztítás nagyján túl volt. Felhívtam a Polgármesteri Hivatalt, ahol azt válaszolták, hogy csak így lehetett kitisztítani a medret.

Budakeszi alpolgármestere is megerősíti, hogy már nem tűrt halasztást a munka. A Bodzás-patak vezeti el a település csapadékvizét, valamint a tisztított szennyvizet. Vagyis vezetné, ha a sok piszoktól és hordaléktól áramolni tudna a víz. – Az elmúlt években annyira elszennyeződött a patak, hogy egy jelentős szakaszon már nem volt követhető a meder nyomvonala – magyarázza Lendvay Endre. – Olvadáskor több hektárnyi legelőt öntött el a víz, de előfordult, hogy pangott benne a szennyvíz. Ez akár fertőzéseket is okozhatott volna. Árvízvédelmi szempontból alapvető fontosságú volt a meder kikotrása.

"Felesleges természetrombolás történt..."

Az önkormányzat egyik cége, a Keszivíz Kft. rendelte meg a munkát egy pomázi társaságtól. Hosszú évek óta halogatták, mert Budakeszi vezetése nem tudott elkülöníteni forrásokat erre a célra a szűkös költségvetési lehetőségei miatt. A pomáziaknak eredetileg egy-két éven belül kellett volna elvégezniük a munkát, de most megcsinálták. Az önkormányzatnak mindez egyetlen forintjába sem került, karbantartási szerződés keretében kitakarítottak. Egy buldózerrel. Bár a természetvédők felajánlották a segítségüket. – Csak kézi erővel, vagy kisgéppel lehetett volna tisztítani a medret – magyarázza az egyesület elnöknője – így csak minimálisan sérült volna a természet. A Budakeszin átvonuló madarak is jobban jártak volna, ha megmarad a pihenőhelyük. Felesleges természetrombolás történt, főként azon a részen, ahol három méter mély a patak. Ott nem is kotortak, csak irtottak.

Szabó Ákos, Budakeszi városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának tagja szerint is lett volna szerencsésebb megoldás. – Háborúban megfelelt volna ez a kivitelezés, jelen körülmények között azonban nem túl természetbarát munka. Kétbalkezes, barbár hozzáállásról tanúskodik. Valószínűleg nem történt volna meg, ha egy mérnök felügyeli a folyamatot. Az önkormányzat azonban egy mezőőrt küldött ki – mondja tömören. A természetvédők feljelentést tettek a jegyzőnél és a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél a helyi védettséget élvező környezet pusztítása miatt. A hatóság még nem válaszolt a beadványra. Úgy tudjuk, hogy Budaörs felé a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága leállíttatta a patakmeder-kotrást.

Vadaspark és Arborétum is van a területen

Budakeszi rendkívül jó természeti adottságokkal rendelkezik, területén a Pilisi Parkerdő Rt. 460 hektár erdőterületet kezel. Az erdészethez tartozik a Budakeszi Vadaspark és Vadaskert is. A park és vadaskert teljes területe 327 hektár, ebből 26 hektár vadbemutató terület. Itt a régió vadon élő állatainak szabadtéri felvonultatása mellett – egy falusi udvar létrehozásával – a magyarországi háziállatok bemutatása is lehetővé válik. A Budakeszi Arborétum tájvédelmi körzet a város határában, a Telki–Perbál– Zsámbék községek felé vezető út mentén található.

Budakeszi rendkívül jó természeti adottságokkal rendelkezik, területén a Pilisi Parkerdő Rt. 460 hektár erdőterületet kezel. Az erdészethez tartozik a Budakeszi Vadaspark és Vadaskert is. A park és vadaskert teljes területe 327 hektár, ebből 26 hektár vadbemutató terület. Itt a régió vadon élő állatainak szabadtéri felvonultatása mellett – egy falusi udvar létrehozásával – a magyarországi háziállatok bemutatása is lehetővé válik. A Budakeszi Arborétum tájvédelmi körzet a város határában, a Telki–Perbál– Zsámbék községek felé vezető út mentén található. "Felesleges természetrombolás történt..." Csak nyomokban maradt meg a védett övezet értékes növényzete a Bodzás-patak szakszerűtlen kotrása után -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!