Hírek

2005.09.05. 00:00

MSZP: elindult a kampány

A baloldal legnagyobb ellenfele nem a konzervatív jobboldal, hanem a populizmus – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP politikai évadnyitóján.

Bánky Bea

A kormányfő a szocialisták vasárnapi budapesti rendezvényén kiemelte: a most kezdődő politikai szezon az utolsó a 2006-os parlamenti választásokig. Mint mondta, demokraták számára a parlamenti választás nem élet vagy halál kérdése. Aki élet és halál kérdésévé teszi a választásokat, az mentesíti a versenyző feleket a minimális morális-kulturális demokratikus játékszabályok betartásának kötelezettsége alól; nincs korlátja a hatalmi vágyak érvényesítésének.” Hangsúlyozta: nem szabad felvenni a kesztyűt, az ország nyugalma, biztonsága fontosabb, mint egy sértő, másokat tisztességében megalázó odavetett mondat. „Ne tévedjünk olyan útra, amely nem folytatható” – figyelmeztette félezres hallgatóságát a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc méltóságteljes versenyre, kompromisszumok megtalálására intett, mondván: „az acsarkodó demokrácia helyett a partnerség demokráciáját kövessük.”
Az őszi tervekre kitérve közölte, folytatják a 100 lépés programját. Kiemelte:  a jövedelmek és a nyugdíjak nőttek, az adók, az infláció, a költségvetési hiány és a munkanélküliség egyaránt csökkent. „Az autópályák hoszsza 2002-höz képest meg fog duplázódni, autópálya-építésre, -fejlesztésre kétszer annyi pénz jut jövőre” – jelentette ki.
A jövő évi választásokról szólva kifejtette: legnagyobb ellenfelük nem a konzervatív jobboldal, hanem a populizmus, amely elvitatja a demokratikus parlamentarizmust, általános alanyként „az emberre” hivatkozik, csak azért, hogy szinte bármit megtehessen. „Nem lehet mást mondani reggel, mint este. Nem lehet fél év alatt három fajta adóreformcsomagot benyújtani, mert akinek három-féle is van, annak egy sincs” – bírálta az ellenzéket.
A Fidesz elnöke, Orbán Viktor sem kerülhette el a kritikát. „Nem lehet visszaállamosításról beszélni, majd megijedni szavunk súlyától, másnap este már letagadva azt mondani: visszavásárlásra gondoltam” – jelentette ki a kormányfő. „A demokratikus politikus kötelessége, hogy irányt mutasson, nem pedig az, hogy irányba forduljon, mert aki irányba fordul, az nem demokratikus politikus, hanem szélkakas. Nem szélkakasokra van szükség, mert a szélkakas csak nyikorog” – mondta.
Hiller István beszédében a politika felelősségét hangsúlyozva figyelmeztetett: nem meggondolatlanság, hanem tudatos rombolás, az ország biztonságának veszélyeztetése, ha valaki gyenge gazdaságot emleget. A szocialista pártelnök bírálta Kövér Lászlót, aki – mint mondta – „bajsza mögül, hangosan” lehazaárulózta Horn Gyula korábbi miniszterelnököt. Hiller megerősítette: az MSZP teljes mellszélességgel kiáll a volt miniszterelnök mellett. Hozzátette: ha bárki egy személyben akarja kijelölni, ki hazaáruló, annak megálljt kell parancsolni.
„Az MSZP a kormányzás helyett a kampány mellett döntött” – mondta Deutsch Tamás fideszes képviselő az évadnyitója kapcsán. Szerinte „ez nem jó hír az embereknek, mert a kampány óhatatlanul megosztó, a különbözőségre építő politikai eszköz”, amely pénzt, energiát, időt von el a kormányzástól.

Harmincöt hely szabad az SZDSZ listáján

Harmincöt hely szabad az SZDSZ listáján Az SZDSZ 2006-os választási programjának fő eleme továbbra is az egészségügy átalakításának kérdése lesz – jelentette be Kuncze Gábor pártelnök a szabad demokraták Országos Tanácsának ülése után. Mint hangsúlyozta, a liberális párt az alapján köt adott esetben választási koalíciót, lesz-e olyan kormányprogram, amelyik képes a magyar egészségügy jelenlegi állapotán érdemben változtatni.

Kuncze Gábor szólt arról is, hogy SZDSZ programja a szabadság, a verseny, a szolidaritás hármas körében mozog majd. Kuncze Gábor elmondta, hogy 30–35 hely kivételével megvannak az SZDSZ parlamenti képviselőjelöltjei: a párt novemberre szeretné lezárni a jelöltállítást. Hozzátette, hogy elkészült az a közvélemény-kutatási kérdéssor, amely megalapozza a választási stratégia kialakítását.

politikai évadnyitóján. Bánky Bea Harmincöt hely szabad az SZDSZ listáján Harmincöt hely szabad az SZDSZ listáján Az SZDSZ 2006-os választási programjának fő eleme továbbra is az egészségügy átalakításának kérdése lesz – jelentette be Kuncze Gábor pártelnök a szabad demokraták Országos Tanácsának ülése után. Mint hangsúlyozta, a liberális párt az alapján köt adott esetben választási koalíciót, lesz-e olyan kormányprogram, amelyik képes a magyar egészségügy jelenlegi állapotán érdemben változtatni.

Kuncze Gábor szólt arról is, hogy SZDSZ programja a szabadság, a verseny, a szolidaritás hármas körében mozog majd. Kuncze Gábor elmondta, hogy 30–35 hely kivételével megvannak az SZDSZ parlamenti képviselőjelöltjei: a párt novemberre szeretné lezárni a jelöltállítást. Hozzátette, hogy elkészült az a közvélemény-kutatási kérdéssor, amely megalapozza a választási stratégia kialakítását. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!