Hírek

2005.09.09. 00:00

Műharc keltett zajos szenzációt

Nem győzött senki. Vér sem folyt. Az ellenfelek egyenesen szórakozásnak tekintették az egészet. De náluk is jobban érezte magát a közönség.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Magyar Királyi Honvédség alakulatai a támadók fogadására készülnek. A bemutató tökéletesre sikeredett: a lőszertartóktól a Vécsey kézigránátokig bezárólag minden a múltat idézte.
[/caption]A napokban a szovjet csapatok Dunaharaszti felől próbálták bevenni az Alsónémedi irányában lövészárkokba húzódott német– magyar erők állásait. Ám a védők keményen ellenálltak. Tettük nem kis bátorságra vallott, hisz a támadókat ágyú, két T– 34-es harckocsi és egy páncélautó segítette. Az orosz gyalogság kecskeszakállas parancsnoka utasítására előre lendült, majd elszabadult a pokol. A levegőt motordübörgés, lövések zaja, itt-ott egy-két káromkodás töltötte meg, miközben a talaj fölött egyre szaporodott a kékes színű lőporfüst. Néhány katona mindkét oldalon fölbukott. Közben olykor az ágyúk is megszólaltak, s igyekeztek rendet vágni a másik soraiban. A védők kilőtték a két T–34-est, aminek köszönhetően a támadás elakadt. Mindenki igyekezett összeszedni saját sebesültjeit, s mielőbb visszavonulni saját állásaiba. Miután a küzdelem véget ért, a közönség tapsviharban tört ki.

A helyszín a Dunaharaszti szélén álló Universum Camping, az időpont 2005. szeptember eleje. A viadalt független értékelés szerint a „mieink” nyerték, ám nem szabad elfeledkezni arról, hatvan éve valójában ki is aratott győzelmet a másik felett. De itt nem is erről szólt a történet. A rendezvényt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezte, így kívánva bemutatni, miként is zajlottak a két település közötti harcok. A nézők pedig megismerkedhettek a felek fegyvereivel, felszerelési tárgyaival, valamint azok taktikájával. A műsort nem mellékesen eredeti második világháborús motorok és terepjárók is színesítették. Az ütközet végén pedig a résztvevők többsége egy közös sörözéssel ünnepelte a nagy sikert. Azaz együtt ittak a magyar, szovjet és német maskarába öltözött vitézek. A látvány igencsak meglepő volt, s egyben lehetőséget adott némi elgondolkodásra is.

A programban szerepelt még T–72-es-bemutató, PO–2 repülőgép, ejtőernyős ugrás, valamint egy rádiókiállítás is. A harckocsik a szokásos Trabant-tipráson túl egy könnyed repülést is bemutattak. Döbbenetes és félelmetes, amint e több tucat tonnás szerkezet a levegőben úszik. A szervezők a hadijátékot jövőre is megszerveznék.

Az igazi felszerelési tárgyakért sokat kell fizetni

A szereplők utángyártott és eredeti felszereléseket is használtak. A szakszóval csak replikának nevezett utánzat sem olcsó mulatság, de az igazi ára az egeket ostromolja. Egy hatvanéves katonai motor minimum hat-, egy terepjáró fajtától függően kettő–tíz millió forintba kerül. Egy hatástalanított német Luger pisztolyért kétszázötven–háromszáz, egy géppisztolyért kétszáz–kétszázötven, míg egy eredeti kitüntetésért akár ötven–száz ezer forintot kell letenni az asztalra. De akad olyan rádió is, amelynek az értéke tízmillió forint fölött van. Egy háborús telefonért pedig tizenötezret kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!