Hírek

2005.09.29. 00:00

Múzeumban beszélgetnek a szépségről

Ha magas és szőke, az a baj. Ha alacsony, göndör barna, az a baj. Nők milliói állnak nap mint nap kétségbeesetten a tükör előtt. Mérőszalaggal vizsgálják derekukat, csípőbőségüket. Eközben lelki szemeik előtt lebeg a reklámokból sugallt bűvös szám. Azaz a kilencven, hatvan, kilencven. Na és persze a minimum százhetven centis magasság. Ennek a modellalkatnak a legtöbb nő nem tud megfelelni.

Dávid Szonja

A kutatások szerint a nők csupán két százaléka elégedett magával szerte a világon. A lesújtó adat cselekvésre ösztönözte az egyik kozmetikai céget. Éppen ezért ma délután Budapesten a Szépművészeti Múzeumban

Arra azért kíváncsi az ember, mit mond Réz András a természetes szépségről. És éppen egy múzeumban.

beszélgetnek erről. Pontosabban egy kampány részeként hívták meg a múzeumba többek között Réz András esztétát, Eifert János fotóművészt és Tari Annamária pszichológust. Korunk szépségideáljáról és a természetes szépségről cserélnek eszmét.

A Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter által is támogatott esemény persze nem előzmény nélküli. A „Kampány a Valódi Szépségért” fő célja a szó szoros értelmében világra szóló. Vagyis országhatárok nélkül osztják meg a nők egymással véleményüket a szépségről. Küzdenek a nap mint nap hamis női képet mutató reklámok ellen. A nemzetközi kezdeményezés egy évvel ezelőtt indult. Most érkezett Magyarországra, hogy követőket toborozzon. A mozgalomhoz csatlakozott a Budapest Rádió hölgycsapata is. Ők már korábban is erőteljesen felléptek a szépségipar ideáljai ellen, ártatlannak induló bejelentést követően. Tóth Vera, a Megasztár győztese korábban ugyanis meghökkentő fogadalmat tett. Ha lefogy, vetkőzik, mondta. Erre élő adásban válaszoltak a rádiósok. Úgy döntöttek, hogy levetkőznek, és megmutatják magukat. Így tettek, ahogyan azt a Reggel olvasói is láthatták korábban. Megmutatták, milyen a természetes szépség. A nő, aki olyan, amilyen. Kicsit koros, esetleg kicsit túlsúlyos, de természetes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!