Hírek

2005.09.22. 00:00

Nem tudjuk, hogy mit iszunk

Hiányosságok sorozatát állapította meg az ásványvizek vizsgálata során a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

Sz. Sz.

A tegnap közzétett jelentés szerint a hatóság munkatársai arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával. Arra is kíváncsiak voltak az ellenőrök, hogy a gyártók alkalmaznak-e nem megengedett jelöléseket. A végeredmény szerint a vizsgált 54 termékből 25 esetben nem volt megfelelő a jelölés. Elmarasztalta a hatóság az Apenta, a Danone, a Tesco, a Mizse, a Primavera, a San Benedetto és a Szentkirályi ásványvizek gyártóit.

A fogyasztóvédők kifejtették: tilos a címkén, illetve a reklámokban olyasféle megnevezések, védjegyek, kereskedelmi nevek, márkanevek, illusztrációk, használata, amelyek a természetes ásványvíz esetében olyan jellegzetes tulajdonságot sugallnak, amivel a víz nem rendelkezik. Szintén a rendelet határozza meg, hogy speciális jelzők (csekély ásványianyag-tartalmú, ásványi anyagban gazdag) milyen feltételek mellett közölhetők. A feltüntetett adatokat túlságosan kis betűvel jelölik, illetve egyes termékekben magas a fluoridtartalom.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!