Hírek

2005.10.01. 00:00

Nem változnak mindennap a gyógyszerárak

M. B.

A gyógyszergyártók nem fogják naponta változtatni a nem támogatott orvosságok árait – mondták el képviselőik a Reggelnek. Novembertől megszűnik az a törvényi előírás, hogy a cégek csak negyedévente – együttesen – vizsgálhatják felül termékeik árait. Feltámadt a félelem, hogy ezzel elszabadulnak az árak a körülbelül hatezer gyógyszer körében, káoszt és a patikák számára megoldhatatlan helyzetet teremtve.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Székely Krisztina közölte, hogy a piacgazdasághoz igazított gyakorlat átvétele nem fog gyakori ármozgást hozni, mert ezt a piac nem tűrné el. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója egyenesen leszögezte: ezután sem fognak negyedévenkéntinél gyakrabban árat változtatni. Az Egis hasonlót ígér, sőt lehet, hogy még ritkábban árazzák át termékeiket, mert tudják, hogy ezt bármikor megtehetik – fogalmazott Marosfi László gazdasági igazgató. Mindkét cég kész megállapodni a gyógyszerészkamarával a kedélyek megnyugtatására. Az Egis igazgatója elmondta: az egyidejű árváltoztatás jogszabályi előírás híján már kartellnek is minősülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!