Hírek

2005.09.03. 00:00

Népszavazást szeretnének Észak-Pesten

Mit kíván a tizenötödik kerület? Ezt tudhatták meg az önkormányzat elöljárói, miután elolvasták helyi civil szervezetek népszavazási kezdeményezését. Rákospalota, Pestújhely és Újpalota három civil szervezete fogott össze, hogy a lakosság beleszólhasson környezete jövőjébe.

Zsidai Péter

Nagy Antal jegyzőnek öt kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet juttattak el. Az első kettő az észak-pesti kórház hasznosításával kapcsolatban várja a helyiek támogató válaszát. Azzal a céllal, hogy a kórház területén kizárólag közcélú, közhasznú egészségügyi és kapcsolódó szociális intézmények működjenek. Továbbá, hogy a kórház XV. kerületi tulajdonú része ezután is az maradjon. Három kérdés környezetük rendezéséről szól. Rákospalota és Pestújhely kertvárosi részein ne épülhessen a környezethez nem illeszkedő, négylakásosnál nagyobb társasház. A lakótelepek közterületei, közparkjai és játszóterei rendjének és tisztaságának megóvása érdekében szerveződjön parkőr- szolgálat. A képviselő-testület készíttessen átfogó település- és közlekedésfejlesztési tervet, amely figyelembe veszi a kerület hagyományait és értékeit. Hajdú László polgármester a kétségeit hangoztatta.

– A kórházról csak a fővárossal együtt lehetne szavazni, mivel a fele Budapest tulajdona. A parkőrök havonta egyszer járőröznek, a négyemletes építési határról pedig már rendelkeztünk. Az aláírásgyűjtés hónapokba telik, az önkormányzatnak további négy hónapja van, hogy kiírja. Ráadásul a jövő évi választások előtt három hónappal nem lehet más választást tartani – sorolta kételyeit a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!