Hírek

2005.09.16. 00:00

Nyoma veszett az évek során a sok pénznek

Több esztendeje bizonytalanság kíséri a Baross utca 44. számú ház lakóinak életét. Nem tudnak a pénzükről, amelyet korábban befizettek egy szövetkezetbe.

BAMA

Olvasónk elpanaszolta lapunknak, hogy a helyi lakásfenntartó szövetkezet elnöke 1995 óta nem világosítja fel a tatarozásra befizetett pénzek sorsáról a lakókat. Időközben rávette a házban élőket, csatlakozzanak a lakáskasszához, mondván, sok a nyugdíjas, és így olcsóbb lesz a felújítás. A pénz azonban köddé vált. Mikor többen is érdeklődni kezdtek az ügyintézés menetéről, a férfi nem válaszolt. A károsultaknak már nincs több forrásuk a ház tatarozására. Kérdés, mit tehetünk hasonló esetben.

Egy szövetkezeten belül a szövetkezeti szabályok érvényesek – mondták érdeklődésünkre a Magyar és Társai Ügyvédi Irodánál. Ha lehetőség nyílik rá, tanácsos felkérni egy jogi képviselőt, aki átnézi az erre vonatkozó belső rendelkezéseket. Minden szövetkezet felett működnie kell egy ellenőrző bizottságnak, ahol panaszt lehet tenni. A jogszabály szerint, aki mások pénzét kezeli, évente számadási kötelezettséggel tartozik a feleknek. Amennyiben ezt nem teszi, bírósági útra kell terelni az ügyet. Mivel választott tisztségviselőről van szó, a belső szabályok iránymutatást adnak arra is, miként lehet leváltani őt. Ezekben a kérdésekben a taggyűlés az illetékes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!