Hírek

2005.09.03. 00:00

Nyomozás indult a beomló betonhenger ügyében

Belehalt sérüléseibe az a férfi, aki csütörtök este húsz méter magasból lezuhant a pilisvörösvári ipari parkban. Tegnap megírtuk, hogy a hatalmas betonhengeren három férfi dolgozott, amikor a tíz méter átmérőjű födém leszakadt.

Kiss Gergely

A frissen beépített betondarabok maguk alá temették a munkásokat. Az egyik férfi a bokáját törte, míg másik társa életveszélyes fejsérülést szenvedett. A harmadik dolgozóról öt óra munka után tudták eltávolítani a többtonnás betondarabokat a tűzoltóság emberei. Rajta már nem tudtak segíteni. A rendőrség munkavédelmi szakértők bevonásával indított büntetőeljárást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. – Még nem tudni, hogy az építmény tervezési hiányossága, a kivitelezés vagy anyaghiba okozta-e a tragédiát – mondta Varjasi János, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Pest Megyei Felügyelőségének igazgatóhelyettese.

Pilisvörösváron már a közelmúltban is történt egy mun-kahelyi baleset. Április végén nyakig betemetett egy árokban dolgozó munkást a ráömlő föld. A bajbajutottat akkor tűzoltók ásták ki a földből. – Az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat – mondta Varjasi. – Elsősorban a magasból történő zuhanások miatt következnek be tragédiák.

A munkavédelmi törvény szerint a súlyos eseteket azonnal be kell jelenteni az illetékes felügyelőségnek. Szakembereik vizsgálatot indítanak, megnézik azt is, hogy történt-e mulasztás. Tavaly összesen százhatvan halálos munkabaleset történt az országban. Ebből az építőiparban ötvenöt. Ebben az ágazatban a csonkolás is előfordul, tavaly összesen harmincnégyen szenvedtek el ilyen sérülést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!