Hírek

2005.09.28. 00:00

Októbertől már beindul a szociális földprogram

Új földosztó és földértékesítő programról beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Battonyán, ahová Karsai József képviselő meghívására érkezett.

Izing Antal

A Nemzeti Földalapban több százezer hektár föld van állami tulajdonban, a kormány szerint „eljött az ideje annak”, hogy a kis parcellákon gazdálkodók 20-30 éves futamidejű, alacsony kamatozású bankhitelből földhöz jussanak. Karsai március óta kormánymegbízott, a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörében ténykedett. „Gráf József földművelésügyi miniszter azt kérte a kormánytól, hogy a program kerüljön minisztériumi hatáskörbe, amellyel teljesen egyet lehet érteni” – mondta lapunknak Karsai, akinek irodája már az FVM Kossuth téri épületének földszintjén működik. Ezer önkormányzat rendelkezik szórványföldekkel, amelyeket vagy művelnek vagy nem, de azokból a helyieknek nem sok hasznuk van. Karsai lapunknak cáfolta, hogy ezek többsége hasznavehetetlen.

Legalább ötvenezer hektárról van szó, amelyet a programban az önkormányzat kiadhat művelésre nagygazdáknak. Az önkormányzat cserébe hektáronként tíz-tizenkét mázsa takarmányt kér a tartós bérlőtől. A csereáru megérkezik, a testület meghatározza a szociálisan rászorultak, öregek, nagycsaládosok, betegek körét, és közöttük osztja szét a terményt, ha ők vállalják baromfi, kecske, sertés tartását. Karsai arra a kérdésünkre, hogy nem kampányfogásról van-e szó, úgy reagált, hogy az elképzelés régi keletű, el kell kezdeni, mert azzal nyomorgó, dolgozni akaró családok megélhetését lehet segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!