Hírek

2005.09.28. 00:00

Óriási mennyiségű olajat talált Szaúd-Arábia

Eddig ismert, bizonyított és kitermelhető kőolaj-tartalékával csaknem azonos mennyiséget „találtak” Szaúd-Arábiában. Legalábbis erről szóló bejelentést tett az ország olajipari minisztere egy konferencián. Eszerint 200 milliárd hordóval nagyobbak az ismert tartalékaik; eddig 264 milliárdról tudtak.

B. M.

A GKI Energetikai Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, Hegedűs Miklós szerint az elmúlt húsz évben folyamatosan tolódik ki az az időpont, amikor a kőolaj-tartalékok elfogynak. Úgy véli, hogy a most előrevetített 2050 körüli dátum sem végleges. Több helyütt vannak nagy mélységben még fel nem tárt készletek, amelyek újabb évekkel hosszabbítják meg az olajkorszakot. Hegedűs szerint a friss feltárások folytatódnak, így ebben az évszázadban nem fogy el a kőolaj a föld mélyéből. Szaúd-Arábia birtokolta az eddig ismert kőolaj-tartalékok körülbelül felét. A lehetséges kitermelhető tartalékokról nincsenek korrekt adatok – mondta Hegedűs Miklós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!