Hírek

2005.09.22. 00:00

Örökösödési adótól félnek az idősek

ADÓ Olvasónk attól tart, ha meghal a felesége, az állam kiveti rá az örökösödési illetéket, és az utcára kerül. Kérdése, mit tehetne, hogy ezt elkerülje?

BAMA

Olvasónk az örökösödési illetékről érdeklődött nálunk. Idős feleségével él, aki ráadásul súlyos beteg. Attól tart, hogy neje hamarosan meghal. A bánaton túl attól is fél, hogy az állam kiveti rá az örökösödési adót, s mert nincs megtakarítása, el kell adnia lakását, és hajléktalanná válik. Az idős úr az iránt érdeklődött, hogyan tudná ezt elkerülni.

Az illetéktörvény három kategóriába sorolja az örökösöket – mondták érdeklődésünkre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Kifejtették, az elsőbe tartozik a gyermek, illetve a házastárs, másodikba a távolabbi rokonok, például a nagyszülők, a harmadikba pedig mindenki más. Ez azt jelenti, hogy az első kategóriában szereplők jelentős kedvezményben részesülnek. Hozzátették, az erre vonatkozó törvény tartalmazza, hogy lényegesen kevesebb pénzt kell fizetni lakásingatlan után, mint más esetben. Az illetéktörvény továbbá kimondja, 18 millió forintig két és fél, ezen túlmenően pedig hat százalékot kell fizetni. Egyéb ingatlan után a fent említett értékhatár alatt tizenegy, illetve felett tizenöt százalék az állami sáp. A közös vagyont illetően az ingatlan fele értéke után köteles adót fizetni a házastársi örökös.

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.

Tel. (36-1) 488-5541 e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!