Hírek

2005.09.08. 00:00

Összeomlás fenyegeti a kultúrát

Negyven művészeti szervezet nyílt levélben tiltakozik Gyurcsány Ferencnél a kulturális életben kialakult tarthatatlan állapotok ellen.

Tornai Sz. – Váczy A.

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Az ünnepi könyvhét minden évben hatalmas siker, mégis általános panasz, hogy míg a könyvkereskedelem virágzik, a szerzők szűkölködnek
[/caption]Mint ismeretes, az államháztartás hatalmas hiánya miatt szigorú kormányhatározat lépett életbe, amely valamennyi minisztériumot úgynevezett maradványképzésre kötelezi. A kultúra területén ez azt jelenti, hogy az év végéig esedékes támogatások 26,7 milliárd forintos összegét a kultusztárca nem fizeti ki a jogosult intézményeknek. Ez viszont a kulturális élet összeomlásával fenyeget, mivel a művészeti szervezetek működésképtelenné válnak. Függetlenül attól, hogy a visszatartott támogatásokat az intézmények januárban megkapják. – A jelenlegi helyzetben a Magyar Írószövetség egy hét múlva működésképtelenné válik, nem tudjuk kifizetni a közüzemi számláinkat – mondta lapunknak L. Simon László, a legnagyobb hagyományú és legtöbb tagot (908) számláló írószervezet titkára. – Az idei 19,4 millió forintból tízmilliót kapott meg a szövetség, a maradék 9,4 milliót csak jövőre ígérték, de még szerződés sem érkezett a minisztériumtól. Másrészt a Nemzeti Kulturális Alaptól járó ötmillió forintos rendezvénytámogatást sem kapjuk meg, így az őszre tervezett valamennyi rendezvényünk kútba esik.

Bozóki András miniszter úr azt üzente a művészeti szervezeteknek, hogy az ínséges időszakot hitelfelvétellel vészeljék át. Csakhogy az írószövetség nem tud hitelt igényelni, de még ha tudna is, a kamatokat nem tudná kigazdálkodni, miként a legtöbb művészeti szervezet sem. Véleményünk szerint a minisztériumnak kellene hitelt felvennie, nem nekünk, akiknek tartozik. A kulturális élet mintegy negyven intézménye Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett nyílt levélben emeli fel szavát az áldatlan állapot ellen. Tiltakoznak, mivel véleményük kikérése nélkül hozott döntést a kormány, és hangsúlyozzák, hogy az intézkedés nyomán a kulturális közélet egésze kiszámíthatatlanná vált. Mivel a kultúra támogatása minden magyar állampolgár közös érdeke, arra kérik a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul intézkedjék a méltatlan állapot megszüntetése érdekében.

Hogy a nyílt levélnek lesz-e kézzelfogható eredménye, csupán sejteni lehet. Mindenesetre az biztató jelnek fogható fel, hogy hivatalos bejelentés szerint e hónap 15-én összeül a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT), amelyen a kötelező maradványképzés ügye is napirendre kerül.

Csaplár Vilmos író, a Szépírók Társaságának (taglétszám: 213) elnöke:

– Alapszinten működünk, nem tudunk fejleszteni. A maradványképzéssel a kormány kiszolgáltatott helyzetbe hozta az írótársadalmat. Az Antall- és a Horn-kormány idején kezdett kiépülni egy önműködő, kulturális finanszírozási rendszer, amelynek középpontjában a Nemzeti Kulturális Alap állt. Ennek jövedelmei, járulékai tavaly hétmilliárd forintot tettek ki. Viszont az Orbán-kormány átváltoztatta Nemzeti Alapprogrammá, és az összeget a költségvetéshez csapta. Ez így is maradt. Ezáltal az állam elvehet az összegből, lefaraghat a járulékokból, sőt be is fagyaszthatja őket, így katasztrofális és antidemokratikus helyzet alakult ki. A megoldás: viszszatérni a megkezdett rendszerhez, és továbbépíteni azt.

Mezey Katalin író, az Írók Szakszervezetének (taglétszám: 212) elnöke:

– Nem tudjuk feladatainkat ellátni. Az első félévi támogatásokból egy fillért sem kaptunk meg, sőt az év végéig nem is kapunk. Ennek ellenére a minisztérium arra kötelez, hogy ezzel a semmivel január 31-ig számoljunk el. Azt javasolták, vegyünk fel hitelt. Csakhogy mint nonprofit szervezet, ezt nem tehetjük meg, ráadásul a bank csak ingatlantulajdonra jegyez be jelzálogot. Nekünk ilyen nincs. A minisztériumnak kellene felvennie hitelt, csakhogy a megszorítások miatt nem teszi. Ez olyan, mintha egy évig nem vennénk levegőt. Hogy tehermentesek maradjunk és pályázhassunk, kényszerű helyzetünkben az Írók Alapítványából próbálunk járulékokat befizetni. Mi fizetünk annak az államnak, amely nekünk adósunk!

Gyurkovics Tibor író, a Magyar Írók Egyesületének (taglétszám: 150) elnöke:

– Sehogy nem vagyunk meg. Csőd van. Honoráriumot sem tudunk fizetni a Lyukasóra című, keresett és színvonalas folyóiratunk szerzőinek. Lélegzetet sem tudunk venni! A pályázatokkal kicsikart és megítélt pénzünket szintúgy nem kapjuk meg a minisztériumtól. A lényeg: csupán neokapitalista vízió az, hogy a gazdaság kultúra nélkül is jól működik. Ezért is mélységesen elszomorító, hogy egy magát szocialistának valló kormány álkapitalista ürügyekkel csonkítja a kultúrára fordítandó támogatásokat. Rosszabb helyzetben van a mai író, mint hajdanán József Attila, Nagy Lajos, Radnóti Miklós és a többiek. Csoportok védik önös érdekeiket, és bizonyos, hogy ebből nemzeti kultúra nem lesz.

a megszorítások miatt nem teszi. Ez olyan, mintha egy évig nem vennénk levegőt. Hogy tehermentesek maradjunk és pályázhassunk, kényszerű helyzetünkben az Írók Alapítványából próbálunk járulékokat befizetni. Mi fizetünk annak az államnak, amely nekünk adósunk! Gyurkovics Tibor író, a Magyar Írók Egyesületének (taglétszám: 150) elnöke: – Sehogy nem vagyunk meg. Csőd van. Honoráriumot sem tudunk fizetni a Lyukasóra című, keresett és színvonalas folyóiratunk szerzőinek. Lélegzetet sem tudunk venni! A pályázatokkal kicsikart és megítélt pénzünket szintúgy nem kapjuk meg a minisztériumtól.

A lényeg: csupán neokapitalista vízió az, hogy a gazdaság kultúra nélkül is jól működik. Ezért is mélységesen elszomorító, hogy egy magát szocialistának valló kormány álkapitalista ürügyekkel csonkítja

a kultúrára fordítandó támogatásokat. Rosszabb helyzetben van a mai író, mint hajdanán József Attila, Nagy Lajos, Radnóti Miklós és a többiek. Csoportok védik önös érdekeiket, és bizonyos, hogy ebből nemzeti kultúra nem lesz. Az ünnepi könyvhét minden évben hatalmas siker, mégis általános panasz, hogy míg a könyvkereskedelem virágzik, a szerzők szűkölködnek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!