Hírek

2005.09.08. 00:00

Ötmillió forintnál több hitelre lenne szükség

Jót tenne a Fészekrakó Programnak, ha a kormány valóban felemelné a jelenleg hatályos 30 évről 35-re a kezességvállalásos hitelek igénylésénél maximált korhatárt – derül ki a bankok nyilatkozataiból.

Barát Mihály

A Raiffeisen Bank beszámolója szerint a hitelintézetnél többször akadt arra példa, hogy a hozzájuk kölcsönért forduló ügyfelek minden egyéb előírásnak megfeleltek, csak az életkor miatt nem állt módjukban ezzel a módozattal élni. A banknál egyébként száznál kevesebb hitelt folyósítottak eddig a Fészekrakó keretében, de jó néhány kérelem bírálata, folyósítása is folyamatban van a pénzintézetnél. Rámutattak arra: a mai fiatalok, családok életviteléből kifolyólag ennek a nemzedéknek a többsége 30–35 év között ér el oda, hogy családot alapít, és olyan a havi jövedelmi háttere is, amelyből nyugodtan tudja vállalni a hitelfelvételből eredő havi kötelezettségeket is a család fenntartása mellett.

Az OTP Bankhoz augusztus végéig beadott, lakásvásárlásra, -építésre vonatkozó igénylések 48 százaléka támogatott kölcsön felvételére szólt: a hiteligényléseken belül 13 százalékot képviselt a Fészekrakó Programhoz kapcsolódó kérelem. Több hitelintézetnél hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a használt lakásokhoz igényelt kölcsönök ötmilliós plafonjának megemelése még nagyobb lökést adhatna a támogatott hitelek piacának. A használt lakásra vágyó igénylők döntő része még mindig a deviza alapú, piaci feltételű hiteleket részesíti előnyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!