Hírek

2005.09.17. 00:00

Paco de Lucia Budapesten

Hétfőn este nyolc órakor a SYMA rendezvénycsarnokban Paco de Lucia eljátssza legnagyobb slágereit és bemutatja legújabb, Cositas Buenas című albumát.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Hat év hallgatás után Paco de Lucia újból berobbant a zenei világba
[/caption]A flamenco zene Dél-Spanyolországban született. A különböző eredetű ősi zenei motívumok, ritmusvilágok egymásra hatásából alakult ki a helyi andalúz közösségekben. Dallamvilága egyszerre szenvedélyes és pontos. Ennek a csodás zenének az egyik legismertebb képviselője az 1947-ben született Paco de Lucia. Eredeti neve Francisco Sánchez Gómez. Művésznevét anyja, Lucia Gómez tiszteletére vette fel.

Apja és Ramon bátyja már ötévesen gitározni tanította. Aztán tizenegy évesen kimaradt az iskolából, hogy teljesen a gitározásnak szentelhesse életét. Első nyilvános fellépése 1959-ben a Radio Alegricasban volt, másik bátyja, Pepe énekkíséretében. Ezt követően gyakran léptek fel együtt, egészen 1967-ig, amikor előadókörútra indult a világhírű Festival Flamenco Gitanó csapatával. Ebben az évben készült el első szólólemeze is, La fabulosa guitarra de Paco de Lucia címmel. Pályáján a nagy fordulatot az 1973-ban megjelent Fuente y Caudal című albuma jelentette, amelyen megtalálható a híres sláger, az Entre dos Aguas. Harmincévesen ismerkedett meg Al Di Meolával és John McLaughlinnal, akikkel 1981-ben együtt rögzítették a világhírű Friday Night in San Franciscót. A dzsesszes, flamencós, a gitározás legmagasabb fokát nyújtó felvétel, több millió eladott példányszámával lemezeladási statisztikákat döntött, és évekig vezette a slágerlistákat.

A következő sorsdöntő év 1986, amikor létrehozott egy triót J. M. Banderával és J. M. Canizaresszel. A sikert sikerre halmozó csapat 1990-ig maradt együtt. Ezt követően, több szólólemez kiadása után, The Guitar Trio címmel 1996-ban újabb CD-t készített Al Di Meolával és John McLaughlinnal. A két év múlva megjelent, édesanyja tiszteletére írt Luzia című albumot a világsztár több nyilatkozatában is a legfontosabb és legszebb művének nevezte.

A lemez megjelenése után hosszas, hat évig tartó hallgatás következett, amely a múlt évben a Cositas Buenas című CD megjelenésével ért véget. Az albumot a kritikusok a műfaj legjobbjának tartják. Ezt jelzi az is, hogy a megjelenés után alig pár hónap múlva Los Angelesben megkapta az év legjobb flamencóalbumáért járó Grammy-díjat.

Paco de Lucia kísérőzenekara

El Pirana (ütők), Nino Josele (gitár), Alain Perez (basszus), La Tana, Montse Cortes és Duquende (ének), Antonio Serrano (harmonika)

El Pirana (ütők), Nino Josele (gitár), Alain Perez (basszus), La Tana, Montse Cortes és Duquende (ének), Antonio Serrano (harmonika) Hat év hallgatás után Paco de Lucia újból berobbant a zenei világba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!