Hírek

2005.09.19. 00:00

Parlamenti választások Afganisztánban

Három évtizede először tartottak parlamenti választásokat Afganisztánban. A hatalomból kiűzött tálibok minden eszközzel igyekeztek megakadályozni a szavazást.

Cs. E.

A több mint harminc tartományban kilencben voltak merényletkísérletek. Vasárnap reggel rakétatámadás érte az ENSZ kabuli képviseletét is. A januárban elfogadott új alkotmány értelmében a törvényhozás kétkamarás lesz, és képviselőházból, illetve szenátusból áll majd. Mindkét házban 25 százalékos részvételt biztosítanak a nők számára. A képviselőházban emellett 10 helyet kapnak azok a nomád törzsek, amelyeknek nincs állandó lakhelyük. A választásokon nem pártok mérkőztek meg egymással, a jelölteket függetlenként regisztrálták. Mindazonáltal a kampányban kiélezett harc folyt a különféle politikai csoportosulások között, s jelöltként indult a tálibok több vezető személyisége. Megfigyelők szerint az új parlamentre nehéz időszak vár, mert a legkülönbözőbb hovatartozású honatyáknak nehéz lesz bármiben egyezségre jutniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!