Hírek

2005.10.01. 00:00

Pingvinek élnek békésen az aknamezőn

Pingvinek és vízimadarak ezrei választják fészkelőhelyül a Falkland-szigetek aknamezőit. Brit becslések szerint mintegy 25 ezer repeszakna maradt a földben, többségüket az argentinok helyezték el 1982-ben, amikor háborúban álltak Nagy-Britanniával. Az állatok súlya nem nagy, ezért nyomásuk nem vált ki detonációt – jegyzi meg a Reuters.

Cs. E.

[caption id="" align="alignleft" width="148"] A pingvinek súlyától nem robban az akna
[/caption]

Ami az emberre veszélyes, a pingvineknek hasznos: nem háborgatják őket.

Az állatvédők és az ökológusok nem titkolják, hogy örülnek a jelenségnek. A vadmadarak, amelyek felfedezték ezt a valóban védett területet, ott szaporodtak el, ahol korábban emberek jártak és birkát legeltettek. Stanley városa körül 150 aknamezőt létesítettek, amikor az argentinok 1982 áprilisában partra szálltak, hogy visszaszerezzék az 1833-ban elfoglalt szigeteket. A háború néhány hétig tartott, és Nagy-Britannia győzött. 650 argentin és 250 brit katona esett el a harcokban. A békekötés után a két fél közösen tisztított meg néhány aknamezőt, de 117 megmaradt. A mocsaras, tőzeges és homokos talaj szinte lehetetlenné teszi az aknátlanítást. 87 aknamező Stanley környékén található, ahol a lakosság mintegy kétharmada él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!